Nagyvilág

2017.07.01. 18:56

Melegfelvonulással fejeződött be Kolozsváron a ClujPride fesztivál

Kolozsvár/Bukarest - A kolozsvári Maszol.ro hírportál szerint nyolcszázan, a román hírügynökségek beszámolói szerint mintegy ötszázan vettek részt szombaton Kolozsváron az LGBT-közösség első erdélyi utcai felvonulásán, a ClujPride nevű négynapos rendezvénysorozat záróeseményén.

Kolozsvár/Bukarest - A kolozsvári Maszol.ro hírportál szerint nyolcszázan, a román hírügynökségek beszámolói szerint mintegy ötszázan vettek részt szombaton Kolozsváron az LGBT-közösség első erdélyi utcai felvonulásán, a ClujPride nevű négynapos rendezvénysorozat záróeseményén.

A városháza nem a szervezők által eredetileg kért városközponti útvonalra adta meg a jóváhagyást, hanem a Szamos-part egy félreeső, néhány száz méteres, a Garibaldi hídtól a Grand Hotel Napocáig terjedő szakaszára, amelyen a résztvevők néma csendben vonultak fel oda-vissza. Csupán a szivárványos zászlók, a feliratok és a fehér trikók jelezték, hogy a Pride-hét felvonulása zajlik.

A felvonuláson sok magyar család is részt vett gyermekeivel. Többen elmondták, hogy olyan társadalmat szeretnének, ahol nincs helye a gyűlölködésnek, a megbélyegzésnek és a kirekesztésnek - írta a Maszol.ro. Az esemény végén többek között Eckstein-Kovács Péter, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) volt szenátora is felszólalt, azt kifogásolva, hogy a városi önkormányzat az "újfasiszták" felvonulását a központba engedélyezte, míg a ClujPridét "eldugták".

"Elegünk van abból, hogy betegeknek, eltévelyedetteknek állítanak be minket. A románok többségében manipulált kép él rólunk, nem tudják, hogy valójában rokonok, szomszédok, munkatársak vagyunk. Ezért kell kilépnünk a láthatatlanságból, ezért kell részt követelnünk a nyilvános térből. Ha a kötelességeink azonosak a többi románéval, nem törődhetünk bele abba, hogy kevesebb jogunk legyen" - idézte az Agerpres hírügynökség Lucian Dunareanut, a kolozsvári melegfelvonulás főszervezőjét. A nemi kisebbségek jogvédői nem a melegházasság engedélyezéséért, hanem az élettársi szerződés intézményesítéséért küzdenek Romániában - tette hozzá a melegjogi aktivista.

A kolozsvári melegfelvonulás incidensek nélkül zárult, ám a Új Jobboldal (Noua Dreapta) által nem sokkal később, a hagyományos család védelmében meghirdetett Bocskai téri (Avram Iancu tér) ellentüntetésen csendőrök emeltek ki a tömegből egy fiatal nőt, aki a melegfelvonulás "#monddmegőszintén" (spunedrept) feliratú fehér pólóját viselte. A Mediafax hírügynökség szerint a szervezők kérésére távolították el erővel az illetőt a rendezvényről, miután a szónokok beszédeit megszakítva azt bizonygatta: a melegfelvonulás, amelyen előzőleg részt vett, nem volt "obszcén".

Románia 2001-ben törölte a büntető törvénykönyvből azt a cikket, amely öt évig terjedő börtönnel sújtotta a "nyilvánosság előtt mutatkozó, botrányt okozó homoszexuális kapcsolatokat". A 2011-ben elfogadott polgári törvénykönyv (Ptk.) tiltja az azonos neműek házasságát, és nem ismeri el a román vagy más állampolgárok külföldön kötött élettársi szerződéseit sem, függetlenül attól, hogy azokat azonos vagy különböző nemű személyek kötötték.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!