Nagyvilág

2017.08.18. 17:50

Barcelonai gázolás - A pártok is elítélték a terrortámadást

Budapest - A miniszterelnök és a házelnök mellett a pártok is részvétüket nyilvánították a csütörtöki barcelonai terrortámadással kapcsolatban, és elítélték a történteket.

Budapest - A miniszterelnök és a házelnök mellett a pártok is részvétüket nyilvánították a csütörtöki barcelonai terrortámadással kapcsolatban, és elítélték a történteket.

Orbán Viktor miniszterelnök - közölte pénteken az MTI-vel Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke - kondoleáló táviratot küldött Mariano Rajoy spanyol kormányfőnek a merénylet kapcsán, amelyben a magyar emberek nevében együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak és gyors felépülést kívánt a sérülteknek.

Leszögezte: "ez a szörnyű támadás megerősíti azon meggyőződésünket, hogy az előttünk álló időszak legfontosabb feladata Európa és az európai emberek biztonságának helyreállítása". "Biztosíthatom, hogy kormányom továbbra is minden rendelkezésére álló eszközzel támogatni fogja közös küzdelmünket az Európát sújtó terrorista támadásokkal szemben" - zárta a spanyol kollégájához intézett táviratát a magyar miniszterelnök.

Részvétét fejezte ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke is a barcelonai terrortámadás kapcsán a spanyol képviselőház, illetve a szenátus elnökének. Az Ana Pastor képviselőházi és Pío García-Escudero szenátusi elnöknek címzett, az MTI-nek pénteken megküldött levelében Kövér László azt írta, Magyarország határozottan elítéli az ilyen értelmetlen és embertelen cselekedeteket, és messzemenő támogatásáról biztosítja Spanyolországot a terrorizmus ellen folytatott közös harcban.

A KDNP közleményben fejezte ki részvétét az áldozatok hozzátartozóinak, országgyűlési képviselőjük, Hollik István pedig pénteki sajtótájékoztatón a kormánypártok nevében azt mondta, a bevándorlással együtt a terror Európába költözött, az elmúlt két évben csaknem félezer európai áldozatot követeltek a terrortámadások, amelyek az európai emberek életének mindennapi részévé váltak. Minden terrortámadás után kiderül, hogy a merényletek hátterében ott áll a migráció, "az Európa-, zsidó- és keresztényellenes iszlám terror" - közölte.

Az MSZP közleményében ítélte el a terrortámadást és fejezte ki őszinte részvétét a támadás áldozatainak hozzátartozói felé, és mielőbbi felépülést kívánt a sebesülteknek. Közölték továbbá: Európát nem győzhetik le a szélsőségesek.

A Jobbik is elítélte az újabb terrorakciókat. A Jobbik őszinte részvétét fejezi ki a spanyolországi terrortámadás áldozatainak hozzátartozói felé, és minél gyorsabb felépülést kíván a sérülteknek - írták az MTI-hez eljuttatott pénteki közleményükben.

Az LMP szintén közleményben azt írta, a dzsihadista terrorizmus újabb áldozatokat szedett Európában, amely megmutatja, hogy a radikális iszlám szervezetek célja Európa gyengítése. A terroristák félelmet és bizonytalanságot szeretnének Európában látni. "Üzenjük: nem félünk!" - írta az LMP.

A Demokratikus Koalíció nevében Gyurcsány Ferenc pártelnök Facebook-bejegyzsében ítélte el a támadást.

A Liberálisok még csütörtökön reagáltak és az európai terror elleni küzdelem fokozását sürgették. Az Európai Uniónak közös erővel kell megállítani a terrorizmust és a terroristákat, meg kell akadályozni, hogy ehhez hasonló szörnyűség bármikor újra előfordulhasson - írták.

Szintén részvétét fejezte ki az Együtt. A párt szerint a terrortámadásokkal nemcsak Spanyolországot, hanem egész Európát érték támadások és az Európai Uniónak közös erővel kell fellépnie az arctalan terror ellen.

Csütörtök délután egy feltételezett dzsihadista kisteherautójával gyalogosok közé hajtott Barcelona központjában, és hatszáz méteren keresztül gázolt el járókelőket, legkevesebb 13 ember meghalt. Péntekre virradóra Cambrils katalán tengerparti üdülőhelyen is gázolásos merényletet követtek el.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!