Nagyvilág

2018.02.27. 08:04

Merénylet a kárpátaljai magyarok ellen

Ungvár - Robbanás rázta meg a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség ungvári székházát.

Ungvár - Robbanás rázta meg a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség ungvári székházát.

Az első információk szerint ismeretlenek gyújtófolyadékkal töltött palackokkal gyújtották fel a KMKSZ székházát, melynek földszinti elnöki irodája csaknem teljesen kiégett. A támadás az éjszakai órákban történt.

A tűz okának kutatása közben a hatóságok arra a következtetésre jutottak, hogy az elkövetők ezúttal nem is molotov-koktélt, hanem valamilyen robbanószerkezetet használhattak.

– Bízom benne, hogy felkutatják azt a valakit vagy azokat a valakiket, akik ezt elkövették, illetve megrendelték. Mert egyértelmű szerintem, hogy ez nem huliganizmus, hanem egy politikai akció, aminek a lényege a provokáció, az ellenünk szóló provokáció. Valakik mindenáron destabilizálni akarják a helyzetet Kárpátalján, amit nagyon nem szeretnénk – nyilatkozta a helyszínen Barta József, a szövetség alelnöke.

Február 7-én már megpróbálták felgyújtani a székházat. Akkor nem sikerült betörni az üveget, így csak kívülről perzselődött meg az egyik ablakkeret. Rendőrségi információk szerint két lengyel állampolgár volt az elkövető, akik radikális szervezetek tagjai.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség ungvári központja csupán pár méterre van a magyar konzulátustól, melynek környékét kamerák figyelik. A rendőrség jelenleg elemzi a felvételeket.

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!