Nagyvilág

2018.03.05. 14:08

Dnyeszter-melléki oroszok gyújtották fel a KMKSZ székházát

Ukrajna - A nyomozás jelen állása szerint orosz megrendelésre a Dnyeszter-melléki Köztársaság biztonsági szolgálatánál dolgozó személy helyezte el a pokolgépet a KMKSZ ungvári székházának ablakán.

Ukrajna - A nyomozás jelen állása szerint orosz megrendelésre a Dnyeszter-melléki Köztársaság biztonsági szolgálatánál dolgozó személy helyezte el a pokolgépet a KMKSZ ungvári székházának ablakán.

Az ukrán elnök Kárpátalja megyei megbízottja a rendőrségi adatokra hivatkozva azt állítja, hogy ezúttal bukovinai, illetve Dnyeszter-melléki elkövetők állnak a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség székháza ellen elkövetett terrorcselekmény mögött. Gennagyij Moszkal úgy tudja, hogy a merénylők oroszországi megbízásra, pénzért helyeztek el gyújtótöltettel ellátott pokolgépet a KMKSZ ungvári központjának ablakára.

Az ukrán rendőrség három férfit tartóztatott le a gyújtogatás gyanújával, akik közül ketten a Moldova határán fekvő orosz bábállamból, az úgynevezett Dnyeszter-melléki Köztársaságból érkeztek Kárpátaljára. A gyanúsítottak állítólag beismerték, hogy oroszországi megbízásra, pénzért követték el a merényletet. Egyikük ráadásul a KGB helyi jogutódjának aktív munkatársa.

A február 27-ére virradó éjjel elkövetett támadás következtében csaknem teljesen kiégett az ukrajnai magyar érdekvédelmi szervezet székházának földszintje. Ezt megelőzően ismeretlenek február 4-re virradó hajnalban dobtak gyúlékony folyadékot tartalmazó palackot a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) központi irodájának épületére Ungvár belvárosában. Ennek kapcsán két lengyel állampolgárt tartóztattak le, akik egy szélsőséges újnáci szervezet tagjai, amelyet Varsó szerint szintén a Kreml pénzel – írja a Zakarpattya.net.

- Palkó István -


[related-post post_id="3779795"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!