Nagyvilág

2018.03.04. 18:44

Négyszemközt a mesés vízitündérrel

Szováta - Ésik Sándor világjáró sorozatának 144. epizódjában a Gyilkos-tó környékéről írta meg élményeit.

Szováta - Ésik Sándor világjáró sorozatának 144. epizódjában a Gyilkos-tó környékéről írta meg élményeit.

A magas hegyek állóvizei eléggé hasonlítanak egymáshoz. A Tátra tengerszemei, az Alpok Pó síkságig lenyújtózkodó, hajózható, Balatonnyi, vagy nagyobb tavai – egyik sem olyan egyéniség, mint Erdély türkiz tükrű kis gyöngyszemei.

Nem ritka a földrengés

Szovátán a Medve-tó vékony, magas sótartalmú felszíni rétege megtartja a napsütés melegét. A Szent Anna-tó Tusványos mellett nem más, mint egy krátertó. Vulkánokra emlékeztetnek a nem ritka földrengések a Kárpátoknak ezen a vidékén.

A Gyilkos-tó kora a tűzhányókéval földtörténeti léptékben nem összevethető, hiszen a 18. század második felében egy hegycsuszamlás által eltorlaszolt patakvölgyben keletkezett. Van valami fenséges és borzongató abban, hogy a törzsek még mutatják az egykori fenyves fáinak tönkjét. A természet erői mellett viszont nincs szégyellnivalója a teremtő emberi képzeletnek sem. A látvánnyal egyenrangú egy szép leány, bizonyos Fazekas Eszter legendája. A mesebeli szépséget a helyi rege szerint elrabolta egy zsivány és a közeli Kis Cohárd-hegyre hurcolta. Feleségül szerette volna venni, ám Eszter szívében ott lakozott kedvese, akit katonának vittek, s hazavárta. Nem engedett sem szép szónak, sem fenyegetésnek. Eszter segélykiáltása a bércekig hallatszott. A sikolytól leomlott a hegyoldal, lezúdultak a sziklák. Betemetett mindent a görgeteg, állítólag teljes juhnyáj alussza itt örök álmát pásztorral, kutyával együtt. Innen az omlás már megérkezik a legendából a valóságba.

Ami pedig a napjaink arra járó turistáit illeti, nem nehéz nekik beleélni magukat sem a legenda képeibe, sem pedig a már említett omlásos katasztrófa emlékébe. Merenghet a parti padok egyikén, ha nem fázós. Csónakázhat a kiálló rönkök között, és ott van a tavat övező fenyők nyiladékában a Kis-Cohárd havas csúcsa. A kristálytiszta vízben megláthatja Fazekas Eszter rápillantó szürke szemeit, ha engedi magát elragadni a szép mesebeli történet által.

Vonzó az illat és az íz is

Harapni lehet a tiszta magaslati levegőt. Nem kevésbé a faszén fölött roston sült micset a parti zsibvásárban, vagy a közeli vendéglők valamelyikében. Erdélyszerte vonz az illata és az íze, és nem értem, hogy a határ innenső oldalán miért nem süt senki.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!