Nagyvilág

2018.04.08. 13:45

Münsteri gázolás - Seehofer: nincs terrorizmusra utaló jel a münsteri gázolás ügyében

Berlin - Nincs terrorizmusra utaló jel a Münsterben történt tömeges gázolás ügyében - jelentette ki Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter vasárnap az előző nap történt bűncselekmény helyszínén.

Berlin - Nincs terrorizmusra utaló jel a Münsterben történt tömeges gázolás ügyében - jelentette ki Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter vasárnap az előző nap történt bűncselekmény helyszínén.

Herbert Reul észak-rajna-vesztfáliai tartományi belügyminiszter hozzátette, hogy a gázoló nagy valószínűség szerint "egyedüli tettes volt, és német, nem pedig menekült".

Horst Seehofer hangsúlyozta: , hogy "nagyon erős" jelek utalnak arra, hogy az eset nincs kapcsolatban a "terrorista színtérrel", és a gázoló egyedül hajtotta végre "a gyáva és brutális bűncselekményt". Azonban továbbra is minden lehetséges irányban nyomoznak.

A szövetségi miniszter kiemelte, hogy a német sajtó "nagyon felelősségteljesen" végezte a munkáját.

Herbert Reul szerint köszönet illeti a sajtó képviselőit, amiért a hatóságok kérését megfogadva "csak a tényekről számoltak be, és nem spekuláltak".

Hozzátette, hogy a hatóságoknak már seregnyi információjuk van arról, hogy a gázolás indítéka a gázoló személyiségében, lelkiállapotában lelhető fel, de "messze nem jártunk még a dolgok végére".

Ezért még nem jött el a közvélemény alapos tájékoztatásának ideje. "Most a nyomozókon a sor" - mondta a tartományi belügyminiszter.

A gázoló szombat délután röviddel fél négy előtt teraszon ülő emberek közé hajtott Münster óvárosában egy híres vendéglő, a Kiepenkerl előtti téren. Két embert megölt, több mint húszat megsebesített, majd végzett magával.

A münsteri rendőrség vasárnapi közleménye szerint az elkövető nagy valószínűség szerint egy 48 éves helyi férfi volt. Egy lőfegyverrel végzett magával. Lakásán petárdákat és egy hatástalanított AK 47-es típusú gépkarabélyt találtak.

Egybehangzó német sajtóértesülések alapján az illető Jens R., aki 1969. május 1-jén született az Olsberg nevű észak-rajna-vesztfáliai kisvárosban, hosszú ideje Münsterben élt és pszichés betegségben szenvedett.

A Westfälische Nachrichten (WN) című regionális lap szombati értesülése alapján március 29-én e-mailben elbúcsúzott valamennyi ismerősétől. A lap hírportálján közölt beszámoló szerint a gázoló ezzel a levéllel "mintegy előre jelezte öngyilkosságát".

A Der Tagesspiegel című lap vasárnap a hírportálján szintén arról írt, hogy a gázoló írt egy búcsúlevelet. A berlini lap biztonsági forrásokra hivatkozó beszámolója szerint a férfinak már volt egy öngyilkossági kísérlete. Meglehet, hogy kapcsolatban állt szélsőjobboldali körökkel, a nyomozók ezt a szálat is vizsgálják - tették hozzzá.

- MTI -


[related-post post_id="3820512"]

[related-post post_id="3820806"]

[related-post post_id="3820886"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!