Nagyvilág

2018.07.04. 10:26

Ez lett a világ második leghosszabb kétcsövese

Izmir - Európát a kaukázusi régión át Közép-Ázsiához kapcsolja az új alagút.

Izmir - Európát a kaukázusi régión át Közép-Ázsiához kapcsolja az új alagút.

A leghosszabb kétcsöves közúti alagút, a Csungnansan-alagút Kínában található és 18,2 kilométer hosszú. Most már az Ovit-alagút követi a sorban, amely Rize tartomány Ikizdere körzetét köti össze Erzurum tartomány Ispir körzetével, jelentősen lerövidítve az utat a fekete-tengeri és a kelet-anatóliai régió között a Pontuszi-hegységen keresztül. Az Ovit-hegyi átjárónál fúrt alagút a leghosszabb Törökországban. Ez a világ második leghosszabb, 14,3 kilométeres, kétcsöves közúti alagútja. Stratégiai szerepe is van: Európát a kaukázusi régión keresztül Közép-Ázsiához kapcsolja. Az átlagban csaknem 2100 méteres magasságban húzódó alagút alapkövét 2012. május 13-án rakták le.

Javában épül a következő

A projekt összköltsége 412 millió líra (mintegy 24,5 milliárd forint). Az Ovit-alagút nem sokáig viselheti a leghosszabb törökországi alagút címet, mert várhatóan 2019 őszén megnyílik a Trabzon és Gümüshane tartomány között – szintén a Pontuszi-hegységben – épülő Yeni Zigana-alagút, amely 14,5 kilométer hosszú lesz.

ÉKN

Szubjektív

Sok mai magyarnak Törökország egyenlő a Szulejmán-sorozattal, ami borongós képet fest a félholdas égen. A Napnál is világosabb, hogy ettől jóval többről van szó. Az elnökválasztáson rekordrészvétel mellett a hivatalban lévő államfő, Recep Tayyip Erdogan 52 százalékos abszolút többséget szerzett (nem elhanyagolandó a „maradék” 48 százalék). Eközben a tisztogatás tovább tart: a két évvel ezelőtti sikertelen puccskísérlet óta több mint 159 ezer embert vettek őrizetbe. A felszín alatt beérett a fúrás gyümölcse: átadták a forgalomnak Törökország északkeleti részében a világ második leghosszabb, 14,3 kilométeres, kétcsöves közúti alagútját. A kétkontinensnyi országban már látják a fényt az alagút végén.

- Ladányi Tóth Lajos -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!