Nagyvilág

2018.07.19. 13:38

Ügyészségi vizsgálat indult Macron egyik biztonsági emberének erőszakos fellépése miatt

Párizs - Vizsgálatot indított csütörtökön a párizsi ügyészség Emmanuel Macron francia államfő egyik munkatársa ellen, aki májusban egy diáktüntetésen rendőrségi rohamsisakot viselve egy férfit bántalmazott.

Párizs - Vizsgálatot indított csütörtökön a párizsi ügyészség Emmanuel Macron francia államfő egyik munkatársa ellen, aki májusban egy diáktüntetésen rendőrségi rohamsisakot viselve egy férfit bántalmazott.

A Le Monde című napilap internetes oldalán szerda este közzétett felvétel óriási tiltakozást váltott ki az ellenzék részéről.

A videón Alexandre Benalla, az elnöki hivatal egyik, biztonsági területért felelős munkatársa látható, amint május 1-én a párizsi belvárosban megüt egy földre került diáktüntetőt. Benalla egyébként a tavalyi elnökválasztási kampányban Macron személyi biztonságáért volt felelős, majd Francois-Xavier Lauch, az elnöki kabinet vezetőjének egyik helyettese lett.

A rendőrség májusban azonnal tájékoztatta az elnöki hivatalt az esetről, amely Macron utasítására két hét felfüggesztéssel szankcionálta a kabinetben dolgozó férfit, de arról nem tájékoztatta a sajtót a Le Monde cikkének megjelenése előtt. Alexandre Benalla továbbra is az Elysée-palotában dolgozik, de már nem vesz részt az elnöki látogatások biztosításának szervezésében, hanem más munkakörbe került.

Az ügy kiszivárogtatása után Bruno Roger-Petit, az elnöki hivatal szóvivője csütörtökön "elfogadhatatlan magatartásnak" nevezte Benalla fellépését, de emlékeztetett arra, hogy a férfi ellen azonnal szankciókat foganatosítottak.

A szóvivő elmondta: Alexandre Benalla május 1-én engedélyt kapott a feletteseitől arra, hogy megfigyelőként részt vegyen a rendfenntartásban. Az ott elkövetett erőszak miatt azonban "a legsúlyosabb büntetést kapta, amit az Elysée-palotában dolgozó munkatársakra valaha kiszabtak".

"A szankcióval elfogadhatatlan magatartást sújtottunk, és jeleztük neki, hogy ez volt az utolsó figyelmeztetés az elbocsátás előtt" - mondta a szóvivő.

A párizsi ügyészség csütörtökön bejelentette, hogy a közzétett felvétel alapján előzetes eljárást indított közfeladattal megbízott személy által elkövetett erőszak és hivatali személyazonossággal való visszaélés gyanúja miatt. A felvételen Alexandre Benalla civil ruhában van, de a fején a rohamrendőrök sisakját viseli.

A teljes ellenzék bal- és jobboldalon egyaránt átláthatóságot kért az elnöki hivataltól az ügyben, illetve azt, hogy súlyosabb büntetéssel sújtsák az erőszakoskodó munkatársat. Emmanuel Macron csütörtökön egy vidéki látogatáson nem kívánta kommentálni az ügyet.

"Emmanuel Macronnak meg kell szólalnia és világossá kell tennie, hogy mi történt" - mondta Laurent Wauquiez, a jobbközép Köztársaságiak elnöke az Europe1 rádióban. A jobboldali politikus azt szeretné tudni, hogy történtek-e kísérletek az ügy eltusolására.

Olivier Faure, a szocialisták főtitkára a France2 köztelevízióban példás szankciókat és igazságügyi eljárást követelt, hasonlóan Alexis Corbiere-hez, a radikális baloldali Lázadó Franciaország szóvivőjéhez.

Richard Ferrand, a kormányzó Köztársaság lendületben nemzetgyűlési frakciójának vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy "a tűrhetetlen magatartást az elnöki hivatal azonnal szankcionálta", valamint cáfolta, hogy bárki is el akarta volna tusolni az ügyet. "Nálunk azt nem szokás" - mondta a kormánypárti politikus.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!