Nagyvilág

2018.08.27. 17:56

A Baltikum és Lengyelország az idei Európai Hidak fesztivál főszereplője

Budapest - A Baltikum és Lengyelország köré épül idén az Európai Hidak fesztivál, amelynek sokszínű programjaival szeptember 16-tól a hónap végéig várja a látogatókat a Müpa.

Budapest - A Baltikum és Lengyelország köré épül idén az Európai Hidak fesztivál, amelynek sokszínű programjaival szeptember 16-tól a hónap végéig várja a látogatókat a Müpa.

Komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, kiállítások, irodalmi est, valamint az Észtország, Lettország, Litvánia és Lengyelország kulturális gazdagságára fókuszáló szimpózium is színesíti a Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa közös rendezvénysorozatát, amely szeptember 16-án Piotr Anderszewski és a Sinfonia Varsovia koncertjével veszi kezdetét - közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.

A világhírű lengyel zongoraművészt és a zenekart az orosz Andrej Borejko vezényli a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem színpadán. A koncerten a 20. századi lengyel és balti zene remekművei mellett egy Kodály-mű is elhangzik majd.

A Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) is különlegességekkel készül a sorozatra: szeptember 21-én, 22-én és 24-én az egyik legtöbbet játszott ma élő szerző, az észt Arvo Pärt misztikus műveivel állnak majd a színpadra, de különleges élményt ígér Mikalojus Konstantinas Ciurlionis szimfonikus költeménye és a lett Peteris Vasks zeneszerző minimalista kompozíciója is.

Szeptember 25-én a BFZ kortárs együttese lép színpadra. Műsorukon szerepel többek közt az észt Tonu Korvits egyik szerzeménye, amelyben egy férfi szemén és lelkén keresztül mutatja meg az északi fény különleges természeti jelenségét. A koncert szólistája, a portugál Pedro Carneiro számára az észt Erkki-Sven Tüür írt darabot Ardor (hév, szenvedély, fényesség) címmel, a szintén észt Eduard Tubintól pedig a hipnotikus, szenvedélyes darabok után egy tömör, sötét hangulatú szimfóniát hallhat majd a közönség. Szeptember 26-án, a BFZ fesztiválzáró barokk koncertje Lengyelországba kalauzolja a közönséget.

Szeptember 19-én a fúziós könnyűzene balti képviselői is Budapestre látogatnak: a Sus Dungo hat fiatal énekesnője a zenei paletta szinte összes hangszerét megszólaltatja, a harmonikától kezdve a furulyán és fuvolán át a különféle ütős és húros hangszerekig, de még zongorán és a xilofonszerű metallofonon is játszanak majd. Fellép továbbá a duóként indult, de kvintetté bővült litván Golden Parazyth és a Warsaw Village Band.

A fesztivál a filmművészet rajongóinak ingyenes filmvetítésekkel kedveskedik. A Riga védői című történelmi film 1919. novemberi eseményeken alapszik, míg Violetta Rotter-Kozera dokumentumfilmjének titokzatos címe - Please Find - Henryk Mikolaj Górecki - a lengyel zeneszerző 1990-es évek elején fellángolt hatalmas népszerűségére és egy neki címzett levélből kibontakozó felkavaró történetre utal.

A 100 év együtt című művészeti vizualizációs projekt fotókon és dokumentumfilmen keresztül a Litván Köztársasággal egyidős emberek és családjuk visszaemlékezéseit, élettapasztalatait és történeteit osztja meg a nézővel, a 2017-es November című film pedig az észt Andrus Kivirähk regénye, az utóbbi húsz évben bestsellerré vált Rehepapp (Ördöngös idők) alapján készült.

Az irodalom rajongóit Witold Gombrowicz műveire épülő esttel várja a fesztivál. Az előadás alapját a szerző emigrációban írt Naplója adja, ám a három dráma - az Yvonne, burgundi hercegnő, az Esküvő és az Operett - mellett a Gombrowicz-próza néhány alakját is megidézik Kátai Kinga, Sorbán Csaba, Szalontay Tünde és Sztarenki Pál közreműködésével.

Mindezeken túl a fesztiválon különleges installációk, kiállítások és ingyenes koncertek is várják a látogatókat egészen szeptember végéig.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!