Nagyvilág

2018.09.21. 18:11

Donald Trump lassítja a vélt orosz beavatkozásra vonatkozó vizsgálatok titkosított dokumentumai nyilvánosságra hozatalát

Washington - Donald Trump amerikai elnök lassítja a vélt orosz beavatkozásra vonatkozó vizsgálatok titkosított dokumentumainak nyilvánosságra hozatalát.

Washington - Donald Trump amerikai elnök lassítja a vélt orosz beavatkozásra vonatkozó vizsgálatok titkosított dokumentumainak nyilvánosságra hozatalát.

Az elnök az "érzékelhető negatív következményekre" és a "kulcsfontosságú szövetségesek" által jelzett aggodalmakra hivatkozva lassítja - de nem vonja vissza - a szóban forgó dokumentumok titkosításának feloldását.

Péntek délelőtti Twitter-bejegyzésében tudatta: felkérte az igazságügyi minisztérium főfelügyelőjét, hogy a nyilvánosságra hozatal előtt gyorsított eljárás keretében tekintse át a dokumentumokat. "A gyorsaság számomra és mindenki számára egyaránt fontos" - fogalmazott a mikroblog-bejegyzésben.

A Fehér Ház szóvivője, Sarah Huckabee Sanders hétfőn jelentette be, hogy Donald Trump azonnali hatállyal feloldja több olyan dokumentum titkosítását, amely a 2016-os elnökválasztási folyamatba történt állítólagos orosz beavatkozással kapcsolatos.

A titkosítás feloldása olyan dokumentumokra érvényes, mint például James Comey, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) volt igazgatója telefonbeszélgetéseinek leiratai, Rod Rosenstein igazságügyi miniszter-helyettes Oroszországgal kapcsolatos belső levelezése, vagy azok a leiratok és engedélyek, amelyek alapján az Obama-kormányzat elrendelte egyes amerikai állampolgárok, köztük Carter Page, Trump volt kampánytanácsadója megfigyelését.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik