Nagyvilág

2018.10.04. 19:24

Kettős állampolgársági vita - Brenzovics: a magyar konzul nemkívánatos személlyé nyilvánítása tovább élezi a feszült viszonyt

Budapest - A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke szerint az egyik beregszászi magyar konzul nemkívánatos személlyé nyilvánítása tovább élezi a Magyarország és Ukrajna közötti feszült viszonyt.

Budapest - A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke szerint az egyik beregszászi magyar konzul nemkívánatos személlyé nyilvánítása tovább élezi a Magyarország és Ukrajna közötti feszült viszonyt.

Brenzovics László az M1 aktuális csatornának nyilatkozva csütörtökön azt mondta: ez a lépés beleillik a jelenleg is folyamatban lévő magyarellenes propaganda-hadjáratba. Megjegyezte továbbá, hogy Ukrajnában az állampolgárság ügye nem rendezett. Furcsának nevezte, hogy nemcsak Magyarország, hanem számos más ország adott ki állampolgárságot ukrán állampolgároknak, "de ezekről a propagandagépezet nem szól".

Az ukrán külügyminisztérium csütörtökön közleményben jelezte: nemkívánatos személlyé nyilvánítottak egy beregszászi magyar konzult, akinek 72 órán belül el kell hagynia az ország területét. Erre reagálva Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentette: Ukrajna intézkedésére tett arányos válaszlépésként Magyarország kiutasít egy ukrán konzult.

Az ügy előzménye, hogy szeptember 19-én az Ukrinform ukrán állami hírügynökség kiszivárogtatott egy rejtett kamerával készült felvételt, amely felkerült a YouTube videomegosztóra is. Ezen ukrán állampolgárok magyar állampolgársági esküt tesznek, és magyar útlevelet kapnak a beregszászi konzulátuson. A felvétel miatt tovább romlott Magyarország és Ukrajna viszonya. Pavlo Klimkin külügyminiszter ugyanis kijelentette, hogy a beregszászi magyar konzulátus alkalmazottai megsértették Ukrajna törvényeit, ezáltal a konzuli kapcsolatokról szóló bécsi egyezményt.

A magyar fél ezt követően több ízben leszögezte, hogy a beregszászi konzulátus nem sértette meg sem a magyar, sem az ukrán, sem a nemzetközi jogszabályokat, ezért nem rendel haza egyetlen diplomatát sem Ukrajnából.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!