Nagyvilág

2018.10.30. 14:45

Kettős állampolgársági vita - Klimkin szerint ideje társadalmi vitát kezdeni a problémáról Ukrajnában

Kijev - Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter szerint eljött az ideje Ukrajnában annak, hogy társadalmi vitát kezdjenek a többes állampolgárság engedélyezésének lehetőségéről.

Kijev - Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter szerint eljött az ideje Ukrajnában annak, hogy társadalmi vitát kezdjenek a többes állampolgárság engedélyezésének lehetőségéről.

Az ukrán diplomácia vezetője erről a Jevropejszka Pravda hírportál keddi beszámolója szerint a nyugat-ukrajnai Lvivben, a katolikus egyetemen tartott nyílt előadásán beszélt.

"Oroszország esetében viszont, amellyel de facto háborúban állunk, szó sem lehet a kettős állampolgárságról. Akinek orosz útlevele van, az jobb, ha leadja, mindenki mással pedig beszéljünk erről" - fűzte hozzá a miniszter.

Klimkin hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a kettős állampolgárság csak a feltételek pontos meghatározása mellett lehet engedélyezhető. Véleménye szerint nem lehet többes állampolgárságuk a katonai parancsnokoknak és bizonyos tisztségek birtokosainak, de további részletekbe nem bocsátkozott.

Rámutatott arra, hogy Európa több országában elfogadott a kettős állampolgárság intézménye.

"Nálunk a jogszabályokat megsértik azok, akik többes állampolgársággal rendelkeznek, de ez nem jelenti azt, hogy ők bűnözők lennének" - fogalmazott a miniszter, kiemelve, hogy legalább 11 magyar állampolgár, azaz kárpátaljai ukrán-magyar kettős állampolgár esett el a Donyec-medencében az ukrán fegyveres erőkben teljesítve szolgálatot.

Szeptember 19-én az Ukrinform ukrán állami hírügynökség kiszivárogtatott egy rejtett kamerával készült felvételt, amely felkerült a YouTube videomegosztóra is. Ezen ukrán állampolgárok magyar állampolgársági esküt tesznek, és magyar útlevelet kapnak a beregszászi konzulátuson. A felvétel miatt tovább romlott Magyarország és Ukrajna viszonya.

Pavlo Klimkin külügyminiszter kijelentette, hogy a beregszászi magyar konzulátus alkalmazottai megsértették Ukrajna törvényeit, ezáltal a konzuli kapcsolatokról szóló bécsi egyezményt. Kifogásolta továbbá, hogy a konzulátus munkatársai azt javasolták az esküt tevőknek, hogy titkolják el magyar útlevelüket az ukrán hatóságok elől. Közölte: vagy Budapest rendeli haza a felvételen szereplő konzult, vagy Kijev utasítja ki őt az országból.

A magyar fél ezt követően több ízben leszögezte, hogy a beregszászi konzulátus nem sértette meg sem a magyar, sem az ukrán, sem a nemzetközi jogszabályokat, ezért nem rendel haza egyetlen diplomatát sem Ukrajnából.

Október 4-én az ukrán külügyminisztérium nemkívánatos személlyé nyilvánított és kiutasított az országból egy beregszászi magyar konzult, amire válaszul, a viszonosság elve alapján, Magyarország is kiutasított egy ukrán konzult.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!