Nagyvilág

2018.10.16. 13:05

Tomás Petrícek az új cseh külügyminiszter

Prága - Tomás Petrícek eddigi külügyminiszter-helyettest nevezte ki Csehország külügyminiszterének kedden Milos Zeman köztársasági elnök.

Prága - Tomás Petrícek eddigi külügyminiszter-helyettest nevezte ki Csehország külügyminiszterének kedden Milos Zeman köztársasági elnök.

A cseh diplomáciának ezzel három és fél hónappal Andrej Babis koalíciós kormányának megalakulása után önálló vezetője van. Eddig a külügyi tárcát az államfő megbízásából ideiglenesen Jan Hamácek belügyminiszter irányította.

A kormánykoalíciót az Andrej Babis vezette ANO mozgalom és a Jan Hamácek által irányított Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) alkotja.

Csehországnak "ambiciózus, aktív és öntudatos külpolitikára van szüksége" - jelentette ki beiktatása után az új cseh külügyminiszter. Kiemelt feladatnak nevezte "a szomszédos országokkal fenntartott kapcsolatok megerősítését". Közölte, hogy első külföldi útja pénteken Németországba fog vezetni.

Tomás Petrícek, valamint az őt tisztségébe beiktató Andrej Babis egybehangzóan hangsúlyozta, hogy a vezető cseh politikusoknak "a külpolitikában egy hangon kell beszélniük".

A prágai sajtó szerint Milos Zeman államfő külpolitikai kijelentései gyakran nincsenek összhangban a hivatalos cseh külpolitikával. "A külpolitika a kormány jogköre. Az államfővel folyamatosan konzultálni fogunk" - jelentette ki Babis újságírói kérdésre válaszolva. Petrícek azt mondta, ebben ő nem lát problémát. Találkozói Zemannal egyértelműen azt mutatják, hogy mindig lehetséges a megegyezés.

A CSSD eredetileg Miroslav Poche európai parlamenti (EP) képviselőt jelölte a tárca élére, de az államfő elutasította a kinevezését azzal az indokkal, hogy támogatta a bevándorlást, ami ellentétes a kormány külpolitikájával. Poche az elmúlt hónapokban politikai titkárként is dolgozott a külügyben Hamácek megbízásából.

A 37 éves Petrícek korábban Poche asszisztense is volt az Európai Parlamentben. Zeman feltétele a kinevezés előtt az volt, hogy Poche távozzon a minisztériumból. Petrícek kijelentette, hogy a miniszter kinevezésével a politikai titkári tisztség a tárcánál megszűnik. A miniszter ugyanakkor nem zárta ki, hogy Poche később tagja lesz a tanácsadói körének.

Tomás Petrícek 1981-ben született, tagja a CSSD-nek, és 2017-ben néhány hónapig a munkaügyi és népjóléti miniszter helyetteseként dolgozott. Másfél hónapja lett külügyminiszter-helyettes.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!