Nagyvilág

2018.11.27. 11:47

A rodeós című western kapta a független filmes Gotham-díjátadó fődíját

New York - A hollywoodi díjszezon nyitányaként megrendezett 28. New York-i Gotham-díjátadó gálán hétfőn a The Rider című elégikus western kapta a legjobb filmek járó fődíjat.

New York - A hollywoodi díjszezon nyitányaként megrendezett 28. New York-i Gotham-díjátadó gálán hétfőn a The Rider című elégikus western kapta a legjobb filmek járó fődíjat.

A Manhattanben megtartott ceremónián a kínai származású Chloé Zhao A rodeós című filmje mellett Bo Burnham Eighth Grade című debütáló filmje és Paul Schrader A hitehagyott című katolikus drámája is díjazott lett.

Chloé Zhao westernje a tavalyi cannes-i filmfesztiválon mutatkozott be. A Gotham-díjak közül egyedül a legjobb film díjára kapott jelölést, s végül nem kis meglepetésre el is nyerte. A rendező, aki következő filmje előkészítésén dolgozik, nem volt jelen a ceremónián, ezért nevében két ugyancsak meglepett producere, Bert Hamelinck és Mollye Asher vette át a trófeát.

A rodeóst Zhao dakota cowboyokkal forgatta egy dél-dakotai rezervátumban. A film olyan Oscar-esélyes alkotásokkal volt versenyben a fődíjért, mint Jorgosz Lantimosz A kedvenc című kosztümös életrajzi filmje és az Oscar-díjas Barry Jenkins If Beale Street Could Talk című új romantikus drámája.

A kedvenc két díjjal térhetett haza New Yorkból: az Olivia Colman, Emma Stone és Rachel Weisz vezette szereplőgárda és külön Weisz is díjazott lett.

A közönségdíjat szokatlan módon egy dokumentumfilm kapta: a Fred Rogersről szóló Won t You Be My Neighbor? című alkotás. Morgan Neville, a dokumentumfilm rendezője különösen azért örült a díjnak, mivel a dokumentumfilmes mezőnyben egy másik produkció, a Hale County This Morning, This Evening című film győzött.

A legjobb színész díját idén Ethan Hawke, A hitehagyott sztárja kapta. A film 72 éves forgatókönyvíró-rendezője, Schrader pedig a legjobb forgatókönyvért vehetett át elismerést.

Brunham filmje, a 15 éves Elsie Fisher főszereplésével forgatott kamasztörténet a legjobb debütáló rendezőnek járó díjat és a legáttörőbb fiatal tehetségnek járó elismerést is elvitte az estén.

A legjobb színésznő díját a szintén távol lévő Tony Collette-nek ítélte oda a zsűri, az Örökség című horrorfilmben nyújtott alakításáért.

A Gotham-gálán az At Eternity s Gate című filmben Vincent Van Goghot játszó Willem Dafoe, a 22 July című film rendezője, Paul Greengrass és a RadicalMedia alapítója, Jon Kamen is elismerésben részesült.

A Gotham-díjátadót a nonprofit Független Film Project rendezi évente. A díjazottakat filmesekből, kritikusokból álló kis létszámú zsűrik választják ki.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!