Nagyvilág

2018.11.03. 10:55

A román védelmi miniszter érdeméremmel tüntette ki Török Zsolt aradi hegymászót

Kolozsvár/Arad - Érdeméremmel tüntette ki Török Zsolt aradi hegymászót Mihai Fifor román védelmi miniszter - közölte szombaton az Agerpres hírügynökség.

Kolozsvár/Arad - Érdeméremmel tüntette ki Török Zsolt aradi hegymászót Mihai Fifor román védelmi miniszter - közölte szombaton az Agerpres hírügynökség.

A Románia jó hírének terjesztéséért megítélt díjat személyesen Mihai Fifor adta át az aradi várban pénteken Török Zsoltnak. A miniszter kijelentette: a román hadsereg mindig támogatni fogja azokat a hegymászókat, akik nagy erőfeszítéseket tesznek a Románia jó hírének a terjesztéséért.

A Török Zsolt, Teofil Vlad és Romeo Popa összetételű román csoport többek között a román Nemzeti Védelmi Minisztérium támogatásával vett részt idén ősszel egy expedíción a Himalája hegységben. A csapat tagjai október 18-án jutottak fel a Mount Everest szomszédságában álló 7161 méter magas Pumori-csúcsra. A csúcson mínusz 27 fokban, több mint száz kilométer/órás széllökések közepette bontották ki az Erdély és Románia egyesülése centenáriumi jelképével is ellátott román zászlót, melyet a védelmi tárcától kaptak.

Török Zsolt felidézte: annyira kegyetlenek voltak a körülmények, hogy személyesen nem tudott örvendeni a csúcshódítás pillanatának, de annak a tudata sarkallta, hogy sok román számára ez a beteljesülés pillanata lesz. Török Zsolt hozzátette: a világ egyik legnehezebb magashegyi útvonalán jutottak fel a Pumori-csúcsra.

Török Zsolt vezette 2013-ban az a romániai expedíciót, amely feljutott a Himalájában a Nanga Parbat 8125 méter magas csúcsára. Máig ez a romániai alpinizmus egyik legnagyobb teljesítménye.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!