Nagyvilág

2018.11.12. 18:35

Amerikai választások - Donald Trump a floridai szavazatok újraszámlálásának leállítását szorgalmazza

Washington - A floridai szavazatok újraszámlálásának leállítását szorgalmazta Donald Trump amerikai elnök egy hétfő reggeli Twitter-bejegyzésében.

Washington - A floridai szavazatok újraszámlálásának leállítását szorgalmazta Donald Trump amerikai elnök egy hétfő reggeli Twitter-bejegyzésében.

"Nagy számban bukkantak fel a semmiből új szavazócédulák, sok szavazócédula hiányzik, sokat meghamisítottak. A szavazatok tisztességes újraszámlálása többé már nem lehetséges, a szavazócédulák tömegesen fertőzöttek" - fogalmazott az elnök a mikroblogban, és egyúttal Rick Scott republikánus szenátorjelölt és Ron DeSantis republikánus kormányzójelölt győzelmének elfogadására szólított fel.

A múlt kedden tartott választások első eredményei szerint a szenátusi választást Rick Scott republikánus jelölt, Florida volt kormányzója nyerte Bill Nelson demokrata párti szenátorral szemben, a kormányzóválasztásból pedig a republikánus Ron DeSantis került ki győztesen a demokrata párti Andrew Gillummal szemben, aki jelenleg a floridai főváros, Tallahassee polgármestere.

Gillum a választás éjszakáján el is ismerte vereségét, Bill Nelson azonban azonnal újraszámlálását kért, arra hivatkozva, hogy a voksok közötti különbség túl kicsi, alig 0.5 százalékos. Ezt követően Gillum is az újraszámlálás mellett döntött.

A floridai hatóságok szombaton rendelték el az újraszámlálást Florida mind a 67 megyéjében, de a figyelem elsősorban az általában demokrata többségű szavazókörzetekként számon tartott Broward és Palm Beach megyékre irányul. A floridai törvények szerint géppel történik az újraszámlálás, ha a jelöltek voksai közötti különbség 0.5 százalékos, vagy annál kisebb, és amennyiben a gépi újraszámolás 0.25 százaléknál kisebb arányt mutat, akkor a voksok kézi újraszámolása következik.

Broward megyében vasárnap órákon keresztül elakadt a gépi újraszámlálás, a hivatalos közlés szerint a gép meghibásodása miatt. A republikánusok a megyei választási felelőst, Brenda Snipest tették felelőssé, akit a múlt héten már Marco Rubio floridai republikánus szenátor a voksok manipulálásával vádolt meg és az elmozdítását szorgalmazta. Rick Scott republikánus szenátorjelölt feljelentést tett Snipes és a helyi választási iroda munkatársai ellen, és hétfőn reggel újabb perkérelemmel fordult a bírósághoz, azt kérve, hogy bírói úton rendeljenek ki rendőröket a választái gépek és szavazócédulák ellenőrzésekor. A CNN hírtelevízió értesülései szerint a bíróság helyi idő szerint hétfő délután dönt az ügyben.

Rick Scott vasárnap a Fox televíziónak adott interjúban azt nyilatkozta: demokrata párti vetélytársa "keserű vesztes", aki "megpróbál csalással győzelemre jutni".

Amerikai sajtóhírek szerint a két demokrata párti politikus - Nelson és Gillum - ügyvédjei megjelentek Palm Beachben az újraszámláláskor, és állítások szerint azért harcolnak, hogy a nem amerikai állampolgárok voksait is figyelembe vegyék az újraszámlálásnál. Nem amerikai állampolgárok ugyanis nem szavazhatnak, a gyanú szerint azonban többen közülük mégis szavaztak.

A Politico című lap hétfői értesülései szerint várható Brenda Snipes elbocsátása is. A rendellenességek miatt ugyanis - írta a Politico - már a Demokrata Párt sem támogatja Snipes hivatalban maradását.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!