Nagyvilág

2018.11.27. 13:56

Elaludt a pilóta, majdnem 50 kilométerrel túlrepült a célállomáson

London - Csaknem 50 kilométerrel túlrepült a célállomásán egy kisrepülőgép Ausztráliában, mert elaludt a pilótája - közölte kedden az ausztrál hatóság.

London - Csaknem 50 kilométerrel túlrepült a célállomásán egy kisrepülőgép Ausztráliában, mert elaludt a pilótája - közölte kedden az ausztrál hatóság.

Az áruszállító repülőgép, amelynek fedélzetén csak a pilóta tartózkodott, az észak-tasmaniai Devonportból repült a 240 kilométerrel arrébb lévő King Island szigetre november 8-án - írja a BBC hírportálja.

A Vortex Air ausztrál légitársaság által üzemeltetett Piper PA-31 típusú gépnek helyi idő szerint reggel 7 óra 15 perckor kellett volna landolnia. "A pilóta azonban elaludt az úton, így a gép 46 kilométerrel túlrepült a King Island szigeten" - áll az Ausztrál Közlekedésbiztonsági Hivatal (ATSB) közleményében.

A hatóság nem közölte, hogy a pilóta hogyan ébredt fel, mielőtt visszafordult volna és biztonságban letette a gépet.

Neil Hansford repülési szakértő szerint Ausztráliában szigorú szabályok vonatkoznak a pilóták kipihentségére. Hozzátette, szokatlan dolog egy pilótától, hogy elalszik egy ilyen viszonylag rövid repülési távon.

Az ATSB vizsgálatot indított az ügyben. A hatóság várhatóan jövőre adja ki az esetről készített jelentését.

Tavaly öt ember vesztette életét, miután egy King Islandre tartó gép lezuhant pillanatokkal azután, hogy felszállt Melbourne-ben.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!