Nagyvilág

2018.11.28. 19:07

Kolumbusz Kristóf több mint 500 éves címerlevelét bocsátják árverésre Madridban

Madrid - Kolumbusz Kristóf több mint 500 éves eredeti címerlevelét bocsátja árverésre december 17-én az Ansorena aukciósház Madridban.

Madrid - Kolumbusz Kristóf több mint 500 éves eredeti címerlevelét bocsátja árverésre december 17-én az Ansorena aukciósház Madridban.

Amerika felfedezőjének és leszármazottainak a spanyol katolikus királyok, Izabella és Ferdinánd adományoztak nemesi címet 1493-ban, az után, hogy visszatért első utazásáról.

A juhbőrből készült pergamen rögzíti, hogy a Kolumbusz-címer ötös osztású, bal felső részén egy arany kastély jelképezi a kasztíliai királyságot, jobb felső sarkában egy ágaskodó oroszlán jeleníti meg a leóni királyságot.

Az alsó sorban tenger és szigetek láthatók az új világ, mellette pedig öt arany horgony az admiralitás szimbólumaiként. Alattuk arany alapon kék sáv látható.

A dokumentum értékét 1,2 és 1,5 millió euróra (388-484 millió forint) becsülik.

A több mint ötszáz éves adománylevél mindeddig az örökösök tulajdonában volt, és mindössze néhány kiállításon láthatta a nagyközönség, például 1893-ban Chicagóban, illetve 1976-ban Washingtonban.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!