Nagyvilág

2018.11.23. 20:57

Potápi: véget ért a száz év magány a Kárpát-medencében

Csíkszereda - Potápi Árpád János államtitkár szerint véget ért a száz év magány a Kárpát-medencében. A nemzetpolitikáért felelős államtitkár a Csíki Székely Múzeumban beszélt erről péntek este, a Kratochvill Károly és a Székely Hadosztály című kiállítás megnyitóján.

Csíkszereda - Potápi Árpád János államtitkár szerint véget ért a száz év magány a Kárpát-medencében. A nemzetpolitikáért felelős államtitkár a Csíki Székely Múzeumban beszélt erről péntek este, a Kratochvill Károly és a Székely Hadosztály című kiállítás megnyitóján.

Potápi Árpád János kijelentette: "A magyar kormány nem mond le erről a földről", nem mond le a magyarságról, a magyar nemzetrészekről és a magyarság történelméről. Hozzátette, ma már nem kell országhatárokat megváltoztatni a magyarság megvédéséhez.

"Véget ért a száz év magány korszaka. Gazdaságfejlesztő programokkal, tematikus évekkel, a kárpát-medencei oktatási és gazdasági tér létrehozásával mind-mind arra törekedtünk az elmúlt nyolc évben, hogy az Önök szülőföldön való boldogulását elősegítsük" - jelentette ki az államtitkár.

Felidézte, hogy nemrég a szerémségi Maradékon járt, ahol emlékeznek még arra, hogy 1918 októberében, néhány nappal a halála előtt a településen járt Tisza István miniszterelnök. Összehívta a falu népét, és azt mondta nekik, hogy a monarchia a háborút elvesztette, de arra kérte őket, hogy őrizzék meg a hitüket, a magyarságukat. "Ezt mondhatta volna Erdélyben is, ha ide jön" - fogalmazott az államtitkár.

Felidézte: a miniszterelnöki székben Tisza Istvánt követő Károlyi Mihály önkényesen leszerelte a magyar hadsereget, és ennek következtében az antant seregei kényükre-kedvükre vonulhattak be Magyarországra. Ebben a helyzetben tett hitet a hátországban egy sereg, a Székely Hadosztály arra, hogy akár élete árán is megvédi a hazát. Úgy vélte, erre akkor is büszkeséggel kell emlékezni, ha nem az történt, amit a Székely Hadosztály akart.

Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere felidézte: a Székely Hadosztályt megszervező Kratochvill Károly személyében volt egy ember, akit sokan követtek, akik tették a dolgukat. Úgy vélte, ma is az a parancs, hogy "tegyük a dolgunkat". A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott politikus úgy vélte: nem igaz, hogy a székelység megszállás alatt van. Hozzátette: a közösség vezetői azon dolgoznak, hogy egy újabb magyar világot építsenek fel, mely immár nemcsak négy évig tart, mint az 1940 és 1944 közötti.

A kiállítás szakmai megnyitóját tartó Bene János, a Nyíregyházi Jósa András Múzeum muzeológusa elmondta, a csíkszeredai kiállításon az általuk összeállított és kinyomtatott kiállítási anyag a nagyváradi Tanoda Egyesület által összegyűjtött világháborús tárgyakkal egészült ki.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!