Nagyvilág

2018.12.16. 16:57

Hagymakupola és pálmaág a parton

Nizza - A létező legnagyobb ortodox székesegyház található Nizzában, Oroszország határain kívül.

Nizza - A létező legnagyobb ortodox székesegyház található Nizzában, Oroszország határain kívül.

A parti metropoliszt átszelő gyorsforgalmi úton hajtva, ha a tenger felől a város irányába fordul a tekintet, elég szürke kerületek látványa váltja a parti csillogást. Üde színfolt a házak rengetege között egy szép zöld park. Ápolt gyep, illatozó rózsák, és a földközi-tengeri enyhe éghajlat legszebb virágai, pál­mafákkal…

Mediterrán színek

Igazi meglepetés: egy hagymakupolás templom. Szentpétervárott, Moszkvában megszokott látvány, de itt nem annyira. Lényeges különbség, hogy a kupola zöld majolika és nem arany, mint a cárok Oroszországában. A többi szín is inkább mediterrán. Érdekes, hogy először Párizsban tervezték megépíteni, az Eiffel-torony lábánál, arany kupolákkal.

Méltó helyen

Dél-Franciaország a cári idők óta népszerű vidék az orosz diaszpórának. Érthető tehát, hogy közösségük méltó helyen keresett hitének és egyházának helyet. A gyönyörű épületben szinte érezni az orosz lelkületet. A 19. század végén épült, és Szent Miklósnak ajánlva szentelték fel. A katedrális ma az itt élő és idelátogató oroszok szent épülete, és Franciaország nemzeti emlékhelye. Az avatásra a cár is eljött. Kevesebb fáradsággal utazhatott, mint akár néhány évvel előtte, mert akkor értek el idáig Párizsból a vasútépítők.

A pravoszláv vallás követői szebbnél szebb ikonok között találhatnak kapcsolatot mindazzal, amiben hisznek. A székesegyház falain belül a más felekezethez tartozó látogatót is az északi ország hangulata érinti meg. Kívül azonban már újra a Riviérán van. A pálmaágak békésen integetnek utánam a tengerpart felől lengedező langyos szélben.

Nizza Franciaország ötödik legnagyobb városa. A Földközi-tenger partján található félúton Marseille és Genova között, a francia Riviérán, közel Monacóhoz. Provence-Alpes-Côte d’Azur régióban, azonbelül Alpes-Maritimes megyében helyezkedik el. Ott írták alá a nizzai szerződést, amely az Európai Unió egyik alapokmánya. A népesség ugrásszerűen megnőtt és 1968-ra 330 ezer fő lett. Most megközelíti a 350 ezer fős létszámot.

A karneváli király először 1873. február 23-án érkezett a városba, az volt a híres Nizzai Karnevál születésnapja. A eseményt meglátogatók száma eléri a milliós nagyságrendet.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!