Nagyvilág

2019.01.14. 15:35

Meghalt a kórházban a megkéselt gdanski főpolgármester

Varsó - Meghalt a vasárnap megkéselt gdanski főpolgármester, Pawel Adamowicz - jelentették be hétfőn az őt ápoló gdanski egyetemi kórház orvosai.

Varsó - Meghalt a vasárnap megkéselt gdanski főpolgármester, Pawel Adamowicz - jelentették be hétfőn az őt ápoló gdanski egyetemi kórház orvosai.

A kórház előtt Lukasz Szumowski egészségügyi miniszter részvételével tartott tájékoztatón az orvosok azt mondták: harcoltak Adamowicz életének megmentéséért, de sajnálatos módon elveszítették a küzdelmet. A támadáskor súlyos sérülések érték a főpolgármester szívét, a rekeszizmát és más hasi szerveit, és bár az orvosok az éjjel ötórás műtétet hajtottak végre rajta, nem sikerült megmenteni az életét.

Az 53 éves Pawel Adamowicz az országos szinten jelenleg ellenzékben lévő Polgári Platform alapító tagja volt és több ciklus óta vezette Gdansk városát. A tavaly novemberi helyhatósági választásokon független jelöltként választották újra. A politikust egy jótékonysági célú, szabadtéri rendezvényen késelte meg egy büntetett előéletű, 27 éves gdanski férfi, akinél korábban lelki betegséget diagnosztizáltak.

Korábbi értesülések szerint a késelőt, Stefan W.-t a gdanski kerületi bíróság 2014-ben öt és fél évi szabadságvesztésre ítélte négy bankrablás elkövetéséért. Stefan W.-t december végén engedték ki a börtönből. A vasárnapi támadás után őrizetbe vették, a gdanski ügyészség pedig a hétfői kihallgatás után közölte a férfi által elkövetett gyilkosságért 25 évi vagy akár életfogytiglani szabadságvesztés is kiszabható. Az ügyészség a gyanúsított előzetes letartóztatását kezdeményezte. Stefan W. nem ismerte be bűnösségét.

A gyászhírre számos lengyel kormánypárti és ellenzéki politikus reagált részvétnyilvánítással, valamint a gyilkos tett elítélésével. Andrzej Duda elnök szerint "a gyűlölet és az erőszak tragikus következményeket és fájdalmat okozott, ebbe nem szabad belenyugodni". Joanna Kopcinska kormányszóvivő szerint Adamowicz "egy bestiális, a leghatározottabban elítélendő bűntett" áldozatává lett. Fájdalmát fejezte ki Jaroslaw Kaczynski, a kormánypárt elnöke is.

Andrzej Duda elnök bejelentette: több lengyel politikai tömörüléssel való egyeztetése nyomán Adamowicz temetésének napját nemzeti gyásznappá nyilvánítják. A szertartás időpontjáról később döntenek a főpolgármester hozzátartozói. Gyászmiséket már hétfő este bemutatnak, többek között a két varsói székesegyházban.

A Gdansk városához kötődő lengyel politikusok közül reagált Lech Walesa volt elnök, a Szolidaritás mozgalom egyik alapítója, valamint Donald Tusk is, akinek az egyik munkatársa közölte: az Európai Tanács elnöke Gdanskba utazik.

Külföldi politikusok közül Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke, valamint Guy Verhofstadt, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért EP-képviselőcsoport elnöke szolidaritásukat fejezték ki a hozzátartozókkal és a lengyel nemzettel. Matteo Salvini olasz kormányfőhelyettes a Twitteren azt írta: teljességgel elítéli az erőszak minden formáját, imádkozik az elhunytért és a lengyelekért. Részvétnyilvánítás érkezett Andrej Babis cseh kormányfőtől is.

A halálhír nyomán bejelentette lemondását Jurek Owsiak, annak az alapítványnak az elnöke, amely a tragikus esemény színhelyévé vált karitatív akciót szervezte. Owsiak évek óta szervezte a legnépszerűbb lengyelországi jótékonysági gyűjtést.

Az országos rendőr-főkapitányság szóvivője közölte: a köztéri eseményt a szervezők nem tömegrendezvényként jelentették be, amelyre az alkalmazottnál szigorúbb biztonsági szabályok vonatkoztak volna. A helyszín biztonságáért egy, a szervezők által bérelt cég volt a felelős, a környéken megerősített rendőri jelenlétet biztosítottak, és a riadóztatott rendőrök azonnal reagáltak.

- MTI -


[related-post post_id="4106329"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!