Magyarország

2012.12.15. 14:53

Szíria - Magyarország elismeri a szíriai ellenzéki koalíciót

Budapest, 2012. december 15., szombat (MTI) - Magyarország a szíriai nép egyetlen törvényes képviselőjének ismeri el a felkelők és az ellenzék által novemberben, Dohában megalakított Szíriai Forradalmi és Ellenzéki Erők Nemzeti Koalícióját - tájékoztatta a Külügyminisztérium szombaton az MTI-t.

Budapest, 2012. december 15., szombat (MTI) - Magyarország a szíriai nép egyetlen törvényes képviselőjének ismeri el a felkelők és az ellenzék által novemberben, Dohában megalakított Szíriai Forradalmi és Ellenzéki Erők Nemzeti Koalícióját - tájékoztatta a Külügyminisztérium szombaton az MTI-t.Kifejtették, a csaknem két éve tartó szíriai konfliktusban "a saját népe ellen háborút viselő, tízezrek halálát, menekülthullámot, pusztítást, humanitárius katasztrófát okozó és súlyos emberi jogsértéseket elkövető, diktatórikus Aszad-rendszer" elvesztette legitimitását, és távoznia kell a hatalomból.

Magyarország álláspontja szerint minél előbb történik meg a politikai rendszerváltás az országban, a szíriai nép annál előbb kap esélyt jövőjének szabad alakítására - olvasható a tárca közleményében.

Az ellenzéki koalíció elismerésével "Magyarország nincs egyedül" - mutattak rá. Kiemelték, a nemzetközi közösségben egyre több ország, köztük EU-tagállamok és a Szíria barátai csoport találkozóin részt vevő, a szíriai változás mellett elkötelezett országok döntöttek már hasonlóan.

Magyarország lépésével támogatja a demokratikus átalakulásra, a szabad választásokra és az emberi jogok érvényesítésére tett erőfeszítéseket, hogy a szíriai nép szabadon határozhasson sorsáról - hangsúlyozták. 

Úgy fogalmaztak, fontos, hogy az ellenzéki koalíció egyesítse a szír társadalmat, és teret adjon valamennyit törekvésének, irányzatának, csoportjának. Továbbá biztosítania kell az etnikai és vallási kisebbségek, különösen a szíriai keresztény közösségek jogait és részvételét a döntéshozatalban - áll a kommünikében.

A francia külügyminiszter szerdán közölte: száznál is több ország ismerte el az új szíriai ellenzéki koalíciót, így lehetőség nyílt arra, hogy nagyobb humanitárius - és esetleg katonai - segítséget nyújtsanak a Bassár el-Aszad ellen harcoló erőknek. Laurent Fabius "rendkívüli előrehaladásnak" nevezte a Szíria barátai országcsoport szerdai marrákesi konferenciáját. A csoportot alkotó arab és nyugati országok az eseményen hivatalosan is elismerték a Szíriai Nemzeti Koalíciót a szíriai nép "egyetlen képviselőjének". Az elismerést a tanácskozáson elfogadott közös dokumentum is tartalmazza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!