kiderül a titok

2019.05.28. 21:09

Beleegyezett az apasági teszt elvégzésébe a volt belga király

Delphine Boel hosszú évek óta küzd azért, hogy jogi úton, DNS-vizsgálattal állapíttassa meg, valóban II. Albert a vér szerinti édesapja.

Forrás: AFP/DPA

Fotó: Albert Nieboer

Hosszú jogi huzavona után II. Albert korábbi belga uralkodó úgy döntött, hogy a bíróság határozatának eleget téve aláveti magát az apasági tesztnek Delphine Boel keresete ügyében, aki házasságon kívül született gyerekének mondja magát – jelentette a helyi média kedden.

Az ügyben eljáró törvényszék két héttel ezelőtti ítélete értelmében az egykori királynak napi 5000 eurót (mintegy 1,6 millió forintot) kellene fizetnie, amíg nem hajlandó alávetni magát a vizsgálatnak. A helyi hírügynökség szerint kedd reggel már meg is történt a DNS-mintavétel.

A bíróság októberben apasági teszt elvégzésére kötelezte a most 84 éves korábbi királyt, aki a semmitőszékhez fordult. A fellebbezés ügyében idén már nem várható ítélet, és addig az apasági teszt eredménye is szigorúan bizalmas marad.

Boel már hosszú évek óta küzd azért, hogy jogi úton, DNS-vizsgálattal állapíttassa meg, valóban II. Albert a vér szerinti édesapja. A most 51 éves nő leszögezte, hogy nem pénzt vagy rangot akar, csak bizonyosságot.

A belga alkotmány értelmében a király személye sérthetetlen, érinthetetlen, nemcsak büntetőjogi, hanem polgári jogi értelemben is: vele szemben semmilyen eljárás nem indítható, vagyis szó szerint a törvények fölött áll. A mentelmi jog viszont csak addig illeti meg, amíg ő az uralkodó, márpedig II. Albert egészségügyi okok miatt 2013-ban lemondott a trónról legidősebb fia, Fülöp javára.

II. Albert korábban félig-meddig beismerte, hogy az 1960-as évek végén – Delphine Boel születése előtt – viszonya volt valakivel. A király az 1999-es karácsonyi üdvözletében azt mondta, hogy több mint harminc évvel korábban házassága komoly válságba került, amelyen sikerült túljutniuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!