varázslatos szerepek

2020.05.18. 16:41

Elhunyt a legendás francia színész, Michel Piccoli

Olyan filmekben játszott mint A megvetés vagy A burzsoázia diszkrét bája. 94 évet élt.

Michel Piccoli COLLECTION CHRISTOPHEL © Moune Jamet

Forrás: AFP / Collection ChristopheL

Fotó: Moune Jamet

„Egy stroke-ot követően, felesége, Ludivine karjaiban, gyermekei, Inold és Missia körében halt meg május 12-én” – írták közleményükben.

Piccoli a filmtörténet egy sor meghatározó alkotásában játszott pályafutása alatt.

Az első nagy áttörést 1963-ban Jean-Luc Godard A megvetés című filmjével érte el, amelyben Brigitte Bardot volt a partnere.

De szerepelt Luis Bunuel A nap szépe és A burzsoázia diszkrét bája című filmjeiben is. Egyik legismertebb filmje Marco Ferreri 1973-ban bemutatott A nagy zabálás című alkotása volt.

Nagyszerű színész volt, aki ugyanakkor rendkívül gúnyos is tudott lenni. Karrierje során sikerült a művészfilmek ikonjává válnia, ugyanakkor sokan látták benne a „francia Cary Grantet”. Granthez és az olyan hollywoodi sztárokhoz hasonlóan, mint Jimmy Stewart vagy Gary Cooper,

Piccoli is képes volt arra, hogy bármilyen karaktert eljátsszon anélkül, hogy közben eltűnt volna személyes varázsa.

Kopasz homlokával, busa szemöldökével és ravasz mosolyával könnyedén ugrált csábítóktól zsarukig, gengszterektől a pápáig az 1970-es és 1980-as években forgatott filmjeiben.

A legnagyobb rendezők filmjeiben játszott, Bunuel hat alkotásában szerepelt,

de egyszer sem kapta meg a francia Oscart, a César-díjat, bár négyszer jelölték rá: köztük Louis Malle Milou májusban és Jacques Rivette A szép bajkeverő című filmjeiért.

A cannes-i filmfesztiválon viszont 1980-ban elnyerte a legjobb színésznek járó díjat Marco Bellocchio Salto nel vuoto című filmjéért, egy évvel később pedig a Berlinalén az Une étrange affaire című filmben nyújtott alakításáért megosztott színészi díjat vehetett át.

Egész életében baloldali nézeteket vallott, gyakran kelt ki magából az egykori keleti blokkban zajló elnyomás ellen, támogatta a lengyel Szolidaritás mozgalmat. Barátai között volt a filozófus Simone de Beauvoir és Jean-Paul Sartre is.

Piccoli 1925-ben született Párizsban, olasz származású zenészcsaládban. Apja hegedűművész, anyja zongorista volt.

Több mint 60 évet töltött a kamera előtt és a színpadon.

Több mint 220 filmben dolgozott, a világ legjelentősebb rendezőivel forgatott, játszott Alfred Hitchcock, Claude Sautet és Costa-Gavras alkotásaiban is. Partnerei között olyan híres filmcsillagok voltak, mint Brigitte Bardot, Catherine Deneuve, Sophia Loren, Jeanne Moreau vagy Ornella Muti.

A színpadon is ünnepelték, egyik legnagyobb sikerét Arthur Schnitzler Das weite Land című tragikomédiájában aratta.

„Nem veszek fel egy szerepet, becsúszom a karakter mögé. Egy színésznek rugalmasnak kell lennie”

- mondta egyszer Piccoli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!