senki többet

2020.09.20. 07:12

Hatszázezer dollárért kelt el Notorious B.I.G. egykori koronája

181 millió forintért talált gazdára az a műanyagból készült aranyszínű korona, amelyet a néhai rapper, Notorious B.I.G. viselt a halála előtti utolsó fotózáson.

The crown worn by Notorious B.I.G. when photographed as the King of New York, is displayed during a press preview at Sotheby's for their Inaugural HIP HOP Auction on September 10, 2020 in New York City. - A celebration of the history and cultural impact of Hip Hop, the sale reflects on the impact the movement has had on art and culture from the late 1970s through the "Golden Age" of the mid-1980s to mid-1990s, and up to the present. (Photo by Angela Weiss / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Angela Weiss

A Sotheby's New York-i hip-hop kultúrával foglalkozó aukcióján 120 tételre lehetett licitálni.

Ez volt az első olyan árverés, amelyet egy nemzetközi aukciósház teljes egészében a hip-hop világának szentelt. A kikiáltási tárgyak között ékszerek, divatcikkek és képzőművészeti alkotások is szerepeltek.

Notorious B.I.G. koronáját, amelyet az 1997-ben készült King of New York című fotón viselt, először vitték árverésre.

A relikviáért előzetesen 200-300 ezer dolláros (60-90 millió forintos) árat várt a Sotheby's szakértője.

A New York-i rappert, akit Biggie Smalls néven is ismertek, 24 évesen lőtték le Los Angelesben egy fotózás után. Halálának körülményeire éppúgy nem derült fény, mint ahogy az egy évvel korábban, 1996-ban 23 évesen megölt rapper, Tupac Shakur halála is megoldatlan maradt.

Casandra Hatton, a Sotheby's szakértője szerint a korona értéke azért ugorhatott ilyen magasra, mivel felismerhető darab.

„Bárki, aki a kilencvenes években élt, tudott Biggie koronájáról. Szerepelt a pólókon, magazinok borítóin, ikonná vált”

- fogalmazott.

A műanyag koronát a rapper és a fotót készítő Barron Claiborne is aláírta. A győztes licitáló a fotó kinagyított példányát is megkapta.

Az árverés további fénypontjai közül a várakozásoknak megfelelő áron, 75 600 dollárért (22,8 millió forintért) kelt el Shakur 16 évesen írt 22 szerelmeslevele, amelyet középiskolai szerelmének, Kathy Loynak címzett 1987-1988-ban.

Borítókép: Notorious B.I.G.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!