Bulvár-celeb

2021.04.06. 15:45

Alkohol? Gyógyszerek? Mutatjuk, mit ne tegyen Covid-oltás után

Az amerikai járványügyi hatóság szakértői elmondták, mire figyeljünk a vakcináció után.

Forrás: Shutterstock / illusztráció

A beoltottak száma egyre csak nő, hamarosan két és fél millió ember mondhatja el magáról, hogy megkapta a koronavírus elleni oltóanyagot. Érdemes tudni, hogy mit kell elkerülni az oltást megelőző és az azt követő napokban – írja a Bors.

Gyógyszereket csak indokolt esetben

Oltás előtt nem szabad vény nélkül kapható gyógyszereket, ibuprofent, acetaminofent és aszpirint szedni, mert ezek csökkenthetik az immunrendszer reakcióját. Viszont ha már jelentkeztek a mellékhatások, akkor bevehető egy szem gyulladáscsökkentő vagy lázcsillapító készítmény. A krónikus betegségekben szenvedők konzultáljanak az oltóorvosukkal, a legtöbb esetben a megszokott gyógyszereket nem kell elhagyniuk a betegeknek.

Inni vagy nem inni?

A vakcina és az alkohol kettős hatása az eddigi vizsgálatok alapján veszélytelen, de ha egy mód van rá, néhány napig kerüljük az alkoholos italok fogyasztását. Ezzel szemben a vízfogyasztás kifejezetten ajánlott, elősegíti az immunválaszt és hőemelkedés esetén segít pótolni a szervezet folyadékveszteségét.

Kis odafigyeléssel segíthetünk az immunrendszerünknek
Fotó: Shutterstock / Illusztráció

Tetoválás és testékszer

Nem bizonyított, hogy egy új tetoválás vagy piercing problémát okozna, azonban érdemes figyelembe venni, hogy a szervezet gyulladással reagál az idegen anyagokra. Nem jó, ha kombináljuk a vakcina esetleges mellékhatásaival, érdemes inkább várni egy kicsit.

Tilos más védőoltás!

Az influenza elleni vakcina beadását ne kérjük a COVID-oltásokkal egyidejűleg. 14 nap elteltével azonban ez már biztonságos.

Kíméljük magunkat!

Nem szabad túl erőltetni magunkat, főleg, ha jelentkezik néhány mellékhatás is. Viszont amennyiben semmit nem tapasztalunk, nyugodtan sportolhatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!