veszély

2021.09.04. 09:06

Ha ezt a rovart látja, azonnal ölje meg!

Megállíthatatlanul terjed egy kabócaszerű ízeltlábú, és közben hatalmas károkat okoz.

Fotós: Shutterstock

A Lycorma delicatula hasonlít a kabócára, vele ellentétben azonban korántsem ártalmatlan rovarról van szó. Sőt, olyan hatalmas problémát okoz az Egyesült Államokban, hogy a hatóságok azt kérik, aki megpillant egy ilyen kártevőt, azonnal pusztítsa el – hívja fel a figyelmet a Phys.org tudományos portál cikke alapján az Origo.

Habár egy színesebb kabócára emlékeztet, a Lycorma delicatula invazív faj az amerikai kontinensen, dollármilliós károkat okoz a természetes növényzetben, ezzel roncsolja az ökoszisztémát és csökkenti a biodiverzitást.

A szakértők úgy vélik, a kártevő Kínából származik és hajórakományokon utazva jutott el az Egyesült Államokba. Bár szárnya van, repülni nem képes, levélről levélre ugrálva közlekedik. Az első példányokat Pennsylvaniában észlelték 10 évvel ezelőtt, az eltelt idő alatt pedig az USA jelentős részén elterjedt.

Fotó: Shutterstock

Gyors térhódításukhoz az is hozzájárult, hogy rejtőzködnek, nehéz őket észrevenni. A gépjárművekben megbújva hatalmas távolságokat tudnak megtenni, és a gépkocsivezetők rendszerint későn veszik észre, hogy kéretlen potyautasaik akadtak.

A Lycorma delicatula szerencsére emberben és állatokban nem tesz kárt, a növényeket viszont annál inkább pusztítja. Összesen 70 növényfaj szerepel étlapján.

Nem csak a levelek megrágásával okoz gondot, hanem azzal is, hogy úgynevezett mézharmatot ürít.

Ez egy cukorban gazdag váladék, ami tökéletes táptalaja a növényeket károsító penészgombáknak. A penész eltakarja a leveleket, akadályozva ezzel a fotoszintézist, ráadásul más kártevőket is a helyszínre csal.

Egy 2020-as Penn State tanulmány szerint amennyiben nem sikerül megállítani az invazív ízeltlábút, egy év alatt 324 millió dolláros kárt fog okozni az amerikai mezőgazdaságnak.

Vannak ennél is rosszabb forgatókönyvek, amelyek szerint a kár akár az évi 554 millió dollárt is meghaladhatja, és legalább 5000 ember veszítheti el a munkáját.

A szakértők azt kérik, amennyiben bárki Lycorma delicatula egyedet talál, azonnal pusztítsa el (rovarirtóval permetezze le, vagy egyszerűen csak tapossa agyon), ha pedig erre nem képes, készítsen fotót róla és azonnal lépjen kapcsolatba a hatóságokkal!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!