Bulvár-celeb

2023.05.04. 04:50

Kiderült, melyik a legpusztítóbb állat a Földön

Ezt senki nem találná el...

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Az állatvilág bővelkedik a halálos ragadozókban, gondoljunk csak a nagy fehér cápára vagy az oroszlánra. Ezek az állatok rémisztő fogakkal, borotvaéles karmokkal, esetleg halálos mérgekkel terítik le áldozataikat. Már pusztán a leírás alapján félelmetesnek tűnnek, a világ leghalálosabb lénye mégis alig észrevehető, és látszólag ártalmatlannak tűnik.

A szúnyogok azért halálosztók, mert számos kórokozó megtelepedhet bennük. Az egyik ilyen rettegett parazita a malária, de ők terjesztik többek között a nyugat-nílusi lázat, a dengue-lázat és a fejlődési rendellenességeket okozó Zika-vírust is.

Hogy mennyire nem ez a helyzet, arra az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) statisztikája világít rá:

az adatok szerint a szúnyogok évente legkevesebb 500 ezer, de akár egymilliónál is több emberrel végezhetnek.

A maláriát a Plasmodium nemzetségbe tartozó parazita egysejtűek okozzák, amelyeket az Anopheles szúnyogok hordoznak emberről emberre. Míg a betegség Észak-Amerikában és Európában ritka, addig Afrika, Dél-Ázsia és Dél-Amerika egyes részein gyakori.

Aedes,Aegypti,Mosquito.,Close,Up,A,Mosquito,Sucking,Human,Blood,
Illusztráció
Forrás: Shutterstock

Csak a malária, a WHO adatai alapján, 2021-ben 619 ezer halálesetet okozott.

Mivel a nőstény szúnyogok a szaporodásukhoz vért szívnak és emberről emberre szállnak, ezért nagyon hatékonyan terjesztik a különféle betegségeket. Ráadásul mivel szaporodásuk a vízhez van kötve, közös élettéren is osztozunk velük, a találkozások gyakorlatilag elkerülhetetlenek – írja a Live Science nyomán az Origo.

A szúnyogok vetélytársai

A dobogó legfelső fokáról ugyan lecsúsztak, de a kígyók is rengeteg embert ölnek meg, a statisztikai adatok szerint évente 81 000–138 000 áldozatuk van. Szintén rengeteg ember haláláért felelős a veszettség vírusa, amelyet a fertőzött emlősök terjesztenek. A kórokozó mintegy 59 000 áldozatot szed évente.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!