Bulvár-celeb

2023.05.27. 06:30

Szereti a gépi fagyit? Ezután már nem fog rajongani érte

Nagy eséllyel egy bacilustanyából kapja a hűsítő édességet.

MW

Illusztráció: Shutterstock

A fagylalt igazán jól tud esni a forró napokon. Ha te is rajongsz a lágy fagyiért, akkor sajnos csalódást kell okoznunk, ugyanis veszélyes baktériumokat tartalmazhat!
Bármennyire csábítóak is ezek a hűsítő csemegék, jobb, ha kétszer is meggondoljuk, hogy fogyasszunk-e belőlük: az adagológépek ugyanis az egészségünkre veszélyes baktériumokat rejthetnek.

Illusztráció: Shutterstock

A hűsítő finomságokat adagoló gépek belseje fokozottan ki van téve a szennyeződéseknek, lerakódásoknak, ugyanis géptől függően 10–24 óránként alaposan ki kellene takarítani és fertőtleníteni. Ha ezt elmulasztják, penész alakulhat ki, vagy ami még rosszabb, könnyen elszaporodhatnak a baktériumok, amik aztán a kiadott fagyival bekerülhetnek a szervezetünkbe, és akár súlyos betegséget is okozhatnak. 

Illusztráció: Shutterstock

A fagyiadagoló gépeket nehéz tisztán tartani, hiszen vannak bennük olyan alkatrészek, amiket nem lehet kiszedni, tehát ezekről a helyükön kellene eltávolítani a szennyeződéseket. Ám míg a gépek kezelése könnyen megtanulható addig a szakszerű szétszerelésük és fertőtlenítésük más lapra tartozik. Sajnos sok helyen előfordulhat, hogy a kiszolgáló személyzet ilyen irányú képzése elmarad, így a napi takarítási rutinnak sem része a fagyiadagoló gépek tisztítása - írja a Mindmegette.hu cikkében.

Illusztráció: Shutterstock

Veszélyes lehet a fagyi is

És ha még a gépeket megfelelő módon és az előírt időközönként tisztítják is, maga a fagylalt is okozhat megbetegedést, ha nem a megfelelő hőmérsékleten tárolják. 

Sok lágy fagylalt pasztörizálatlan alapanyagokból készül, emiatt –40 fok alatt kellene őket tárolni, hogy ne szaporodjanak el rajtuk a baktériumok. 

Az elmúlt évtizedekben számos megbetegedés történt például az Egyesült Államokban a lágy fagylaltok miatt: 2005-ben Ohio államban több mint 120 ember betegedett meg, amikor egy lágyfagylalt-gép Staphylococcusszal szennyeződött.

Egyszóval legyünk óvatosak, inkább részesítsük előnyben a cukrászdák hűtőpultos kínálatát, vagy készítsünk otthon fagylaltot.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!