Pénzügyi keretterv

2019.09.20. 11:36

Elfogadhatatlan az uniós források politikai alapú megvonása

Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő javaslata 6 milliárd euróval kívánja megemelni a jövő évi uniós költségvetésben a regionális fejlesztési és vidékfejlesztési forrásokat.

El kell kerülni az előző többéves pénzügyi keretterv végén előállt „likviditási hiány” problémáját és biztosítani kell, hogy elegendő forrás álljon rendelkezésre a tagállami, már megvalósított projektek számláinak kifizetésére – jelentette ki Deutsch Tamás, a néppárt magyar EP-képviselője. Közleménye szerint javaslatait az Európai Néppárt frakciója egyöntetűen támogatja.

A Tanács költségvetési olvasatában a tagállami kormányok képviselői 400 millió euró összegben zárolnák a migráció kezeléséhez kapcsolódó forrásokat

- emlékeztet a Ripost hírösszefoglalója.

Deutsch Tamás, a Költségvetési Bizottság fideszes tagja emlékeztetett: ez teljes mértékben tükrözi a magyar álláspontot, így az Európai Parlamentben is harcolni fogunk ezért.

„Ne költhessenek uniós forrásokat a bevándorlást elősegítő célokra, a kormányok álláspontját fogjuk követni az EP szavazás során”

– hívta fel a figyelmet a Fidesz EP-képviselője.

A 2020. évi uniós költségvetés a jelenlegi hét éves pénzügyi ciklus utolsó költségvetése, ezért is fontos kiemelni, hogy a következő, 2021-2027 közötti pénzügyi keretterv (MFF) javaslata jelenlegi formájában elfogadhatatlan.

Az Európai Bizottság tervezete kettős mércét alkalmaz, ráadásul a regionális fejlesztési és agrárforrásokat is jelentősen csökkentené. Ez Magyarország számára elfogadhatatlan. „Elutasítjuk a közösségi források szubjektív, politikai büntetésként alkalmazható, úgynevezett jogállamisági feltételekhez kötését, a gazdaságilag, munkahelyteremtés szempontjából jól teljesítő régiók politikai vádak alapján történő büntetését” – írta közleményében a magyar EP-képviselő.

Deustch úgy fogalmaz:

az uniós fejlesztési pénzek nem könyöradományok. A magyar régiók objektív feltételek alapján jogosultak ezekre a forrásokra.

Egy uniós intézmény számára sem megengedhető, hogy a politikai nyomásgyakorlás eszközeként tekintsen a fejlesztési forrásokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!