a vírus miatt

2020.03.02. 13:56

Akadozik az autóipar ellátása

A nagy európai gyártók és a tengeri szállítók gyors visszatérésben reménykednek.

Zwickau, 2020. február 25. Dolgozó a Volkswagen (VW) zwickaui összeszerelõüzemében 2020. február 25-én. Az elõzõ napon újraindult a koronavírus terjedése miatt leállított termelés a Volkswagen legtöbb kínai gyárában. A jármûgyártásban világelsõ Volkswagen-csoport januári eladásai éves szinten 11,3 százalékkal estek Kínában, amely a világ legnagyobb jármûpiaca. MTI/EPA/Uwe Meinhold

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Uwe Meinhold

A Magyar Nemzet arról ír, hogy nemcsak az iparban okoz komoly fennakadásokat a kínai gyárak járvány miatti leállása, hanem az ellátási láncban, vagyis a logisztikai cégek körében is.

Egyes tengeri kikötőket elkerülnek a hajók, másokban lényegesen kevesebb konténert raknak meg és indítanak útnak.

A kínai jármű-kereskedelem hatalmasat zuhant az év elején, és ez az európai autógyártókat is érzékenyen érinti. Piaci szereplők a viszonyok gyors normalizálódására számítanak – egy elhúzódó válság alaposan megrostálná a gyártókat.

A kínai kikötőkben a konténerátrakodások száma több mint húsz százalékkal csökkent a koronavírus-fertőzés következtében az év elején. A logisztikai operátorok (szállítmányozó cégek) irodái Vuhanban és Tiencsinben még mindig zárva vannak.

Jelenleg a hajóstársaságok egymás után hagyják el a kikötőket, ahol a konténerek fel- és lerakodása veszélyes lehet.

Bár számos gyár működése Kínában még szünetel, piaci szereplők a helyzet gyors változásával számolnak. Már­cius lehet az utolsó gyenge hónap, ami után erős fellendülés következhet.

Konténerszállító hajók egy hongkongi kikötőben
Fotó: Jerome Favre / MTI/EPA

A Maersk (a világ legnagyobb, konténerhajókat üzemeltető szolgáltatója) két hét alatt több mint ötven járatot mondott le Kínából. A DB Schenker (a német állami vasút szállítmányozócége) irodái Vuhanban és Tiencsinben még mindig be vannak zárva a helyi hatóságok rendelkezéseinek megfelelően. Az Amazon (a világ egyik legnagyobb, elektronikus kereskedelemmel foglalkozó amerikai vállalata) növeli a készleteit a Kínából érkező árukból és módosítja az együttműködési szabályokat a beszállítókkal. A Business Insider beszámolója szerint a cég további öt napot ad a termékek elküldésére a raktárakba, és eltekint a késedelmi díjtól. A last minute megrendelések elengedhetetlennek bizonyultak, hogy az amerikai óriás biztosíthassa az ellátási láncát, amelynek hálózatán az értékesített termékek akár negyven százaléka Kínából származik.

Eközben a kínai újautó-piacon az eladások február első két hetében a koronavírus következtében több mint 90 százalékkal zuhantak.

Azokban a városokban, ahol a legtöbb gépkocsit adják el, az ügyfelek egyszerűen nem mentek be a szalonokba. Ezzel egy időben autó­kat sem gyártottak.

Egyedül a Mercedes-Benz indította újra a gyártást már február 10-én.

Valamennyi többi gyártó egy héttel később vette fel újra a munkát. Jochen Siebert járműipari szakértő szerint az optimista forgatókönyv szerint április közepére már a normális gyártási és eladási menetrenddel lehet számolni. Ha ez így történik, akkor a visszaesés még kezelhető mértékű lesz.

Ha a koronavírus körüli helyzet hosszabb ideig fennmaradna, annak komoly hatása lenne a keresletre és a beszállítói hálózatra.

A hosszabb leállás piactisztítást hozhat magával, a gyenge pozíciójú cégek nem fogják túlélni a következő időszakot. Ezek leginkább a kínai autógyártók lehetnek.

A kínai alkatrészgyártók leállása Európában és az Egyesült Államokban is gondot okozhat.

Európába még viszonylag kevés első körös alkatrész érkezik Kínából. Az amerikaiaknál ez nagyobb zavarokat okozhat, a General Motors például az összes napellenzőjét Kínából veszi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!