optimista folytatás

2021.06.06. 07:34

Veszteséges évet zárt a WizzAir

A cég ugyanakkor erős mérlegpozícióval és beruházásokkal készül a járvány utáni helyzetben kínálkozó növekedési lehetőségek kihasználására.

Debrecen, 2020, december 14. A Debrecen International Airport előterében egy Airbus típusú gépet londoni felszálláshoz készítenek fel. Az évvégi ünnepek utasigényeinek eleget téve, a COVID-19 járvány elleni intézkedések betartásával a WIZZAIR diszkont légitársaság 16 kétirányú járatot indít Debrecenből Londonba, Eindhovenbe és Párizsba. A járvány előtti időszakban a társaság 13 ország 28 bázisáról indította gépeit. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.

Forrás: MTVA/Bizományosi

Fotó: Oláh Tibor

Az előző évinek a töredékére csökkent forgalom mellett veszteséges pénzügyi évet zárt a WizzAir, de erős mérlegpozícióval és beruházásokkal készül a járvány utáni helyzetben kínálkozó növekedési lehetőségek kihasználására.

A WizAir légitársaság az idén márciussal zárt 2020/2021-es pénzügyi évében 739,0 millió euró, az előző évi 2,761 milliárd eurónál 73,2 százalékkal alacsonyabb bevétel mellett 576 millió euró veszteséggel zárta az előző 281 millió eurós nyereséggel szemben.

A légitársaság működési eredménye 182,8 millió euró veszteségbe fordult az előző pénzügyi év mérlegében elért 719,8 millió eurós többletből, bevételarányos jövedelmezősége pedig a 2019/2020-as pénzügyi év 26,1 százalékáról 50,8 százalékponttal 24,7 százalékos mínuszba csúszott.

A légitársaság az elmúlt pénzügyi évében 10,2 millió utast szállított, 74,6 százalékkal kevesebbet az előző évi 40,0 milliónál. Járatainak feltöltési aránya 64,0 százalékra csökkent 93,6 százalékról. A társaság flottája viszont 137 gépre bővült 121 gépről.

Az elmúlt év a járványvédelmi korlátozások miatt az egyike volt a légiközlekedés legproblémásabb időszakainak – kommentálta a társaság éves jelentését Váradi József vezérigazgató. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a társaság minden nehézség ellenére is szilárdan kézben tudta tartani a költségstruktúráját, megőrizte forgóeszköz készleteit és megvédte mérlegének befektetésre ajánlott portfólió besorolását. Rámutatott, hogy a WizzAir forgalmának 75 százalékos csökkenése ellenére is meg tudta tartani alkalmazottainak a 80 százalékát.

A vezérigazgató óvatosan optimista hangot ütött meg a folyamatban lévő pénzügyi év várható eredményét illetően. Elmondta, hogy a kialakulóban lévő trend „bizakodásra ad okot”, további alakulásának a menetét azonban „nehéz megítélni”. A társaság versenyhelyzetének a javítására fordította a figyelmét és a járvány utáni helyzetben jelentkező lehetőségek kiaknázására készül. „Hamarosan meglesz az eredménye a flotta fejlesztésére és a hálózat bővítésére az elmúlt 12 hónapban fordított beruházásoknak” – mondta.

Mindazonáltal a folyó pénzügyi évben még veszteségre számít a társaság, ha csak nem kerül sor a járványvédelmi intézkedések gyorsított, teljes és tartós feloldására. A folyó pénzügyi év első negyedében még 30 százalékos, de az elkövetkező pénzügyi évben már teljes kapacitáskihasználtsággal tervezi üzemeltetni járathálózatát a WizzAir.

Borítókép: A Debrecen International Airport előterében egy Airbus típusú gépet londoni felszálláshoz készítenek fel 2020, december 14-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!