Befektetés

2022.03.27. 07:09

Óvatosan nő a kínai cégfelvásárlások száma Európában

Tavaly ismét nőtt a kínai vállalatok cégfelvásárlási tevékenysége Németországban, de összességében még mindig elmarad más nemzetekétől az EY vezetési tanácsadó cég kedden közzétett elemzése alapján.

A felmérés szerint 2021-ben 155 európai vállalat került kínai kézbe, összesen 12,4 milliárd dollárért. Ez 23-mal több felvásárlás volt, mint 2020-ban, de csak feleannyi, mint a 2016-os rekordévben.
   

Az EY tanulmánya szerint 

a kínai befektetők tavaly 35 céget vásároltak Németországban, mintegy kétmilliárd dollárért. 2020-ban ez a szám 28 volt. A külföldi vállalatok németországi vásárlóinak rangsorában Kína a kilencedik helyen állt, 284 felvásárlással az amerikai vállalatok álltak az első helyen.
   

A kétmilliárd dolláros összeg nem tartalmazza a német start-up vállalkozásokba történt 1,9 milliárd dolláros kockázati tőkebefektetéseket, amelyekben kínai vállalatok nemzetközi befektetői csoportok tagjaként vettek részt.
   

"A kínai vállalatok összességében továbbra is óvatosak az európai befektetésekkel kapcsolatban" - mondta Sun Yi, az EY kínai üzleti szolgáltatásokért felelős nyugat-európai vezetője. A jelentés szerint az év legnagyobb európai tranzakciója a Philips háztartási készülékekkel foglalkozó hollandiai részlegének 4,3 milliárd dollárért történő eladása volt a kínai Hillhouse Capital Group pénzügyi befektető társaságnak.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!