Tanácsülés

2024.05.30. 14:34

Az ukrajnai háború a pusztítás mellett súlyos gazdasági károkat is okoz (videó)

Az ukrajnai háború az áldozatok és a pusztítás mellett súlyos gazdasági károkat is okoz, ami ugyancsak kiemeli a mielőbbi béketeremtés fontosságát, ugyanis ez tenné lehetővé a nyugodt gazdasági fejlődést – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Brüsszelben.

MW

Lengyel gazdálkodók tiltakozása a lengyel–ukrán határon a háború okozta gazdasági feszültségek miatt

Forrás: Omar Marques

Fotó: Anadolu via AFP

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a külkereskedelmi ügyekkel foglalkozó európai uniós tanácsülés utáni sajtóértekezletén hangsúlyozta, hogy a kontinens súlyos nehézségekkel néz szembe, gyorsan hanyatlik a gazdasága, ami már az ukrajnai háború kitörése előtt is így volt, azóta pedig csak egyre romlik a helyzet.

Aláhúzta, hogy

a fegyveres konfliktusra adott elhibázott intézkedések egyféle „mélyütésként” értek fel a versenyképesség szempontjából, a szankciók nyomán egekbe szöktek az energiaárak és az infláció.

Elmondta, hogy az európai gazdaság mélyrepülésének két alapvető oka van, s az egyik, hogy míg más szereplők – például az Egyesült Államok és Kína – intézkedéseket hoztak a saját cégeik támogatása érdekében, az EU részéről ezek elmaradtak, sőt még több bürokratikus akadályt helyeztek a gazdasági növekedés útjába.

Problémásnak nevezte, hogy miközben Washington 370 milliárd dollárt különített el lényeges iparágak támogatására, itt Brüsszel engedélyére van szükség ahhoz, hogy a tagállamok saját forrásaikból anyagi segítséget nyújthassanak beruházásokhoz, és az Európai Bizottság eljárásai gyakran évekig elhúzódnak, ez pedig semmiképp nem a versenyképesség irányába mutat.

A blokkosodás gátolja a gazdasági növekedést

Szijjártó Péter szerint a bajok másik fő forrása, hogy az EU továbbra is ideológiai megközelítést alkalmaz gazdasági kérdésekben is, és ennek következményeként a világ ismét a blokkosodás irányába halad, ez pedig szintén gátolja a gazdasági növekedést.

Kiemelte,

közben jól látható, hogy észszerű kelet-nyugati együttműködések jöttek létre a vállalati szinten, ami elősegíti a növekedést, tehát jó az országoknak és jó az embereknek is.

„Na, most ezt a gazdaságban, a valós életben létrejött, abszolút észszerű kelet-nyugati együttműködést akarják Brüsszelből meg egyes nyugat-európai fővárosokból gyakorlatilag szétverni” – jelentette ki.

„És a kelet-nyugati gazdasági együttműködés szétverése kiütés lesz az európai gazdaságnak. Ugyanis a kelet-nyugati gazdasági együttműködés abszolút nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az Európai Unió ne a vesztese, hanem a nyertese legyen a világgazdaság legjelentősebb forradalmi átalakulásának, tehát az autóipar átállásának” – tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy Magyarország a legjobb példa arra, hogy mekkora hasznot hozhat egy ország számára a Kelet és Nyugat közötti gazdasági együttműködés, amely a globális technológiai forradalom élvonalába emelte hazánkat, több tízezer korszerű munkahelyet hozva létre.

Magyarország így a keleti és a nyugati gazdaságok találkozási pontja lett, köszönhetően a nagy német, valamint kínai és dél-koreai vállalati jelenlétnek

– mutatott rá.

„Éppen ezért Magyarország nem fog támogatni egyetlen olyan intézkedést sem itt, az Európai Unióban, amely elnehezítené, megakadályozná vagy drágábbá tenné az EU és Kína gazdasági együttműködését” – figyelmeztetett.

A miniszter arra is kitért, hogy a kínai beruházások nélkül nem lenne lehetséges az európai és a magyar gazdaság olyan léptékű növekedése, mint szoros együttműködés mellett.

„Ezért azt szorgalmazzuk, hogy jöjjön létre egy európai uniós szintű, átfogó támogatási program, amely segíteni tudja az európai autóipart annak érdekében, hogy annak elektromos alapokra történő átállása sikeres legyen” – közölte.

Orosz és belarusz élelmiszeripari termékekre kirótt vámok emelése

A tárca vezetője tudatta, hogy az ülésen döntés született az orosz és belarusz élelmiszeripari termékekre kirótt vámok emeléséről. Tájékoztatása szerint a magyar kormány egyedüliként tartózkodott a szavazáson.

Kifejtette, hogy mindezek még inkább kiemelik a béke fontosságát, ugyanis csakis békében adott a nyugodt gazdasági fejlődés lehetősége, miután a háború a pusztítás mellett súlyos gazdasági károkat is okoz.

A háború nagyon komoly árát kellett eddig Magyarországnak megfizetnie azzal, hogy energiaszámlánk tízmilliárd euróval, 4000 milliárd forinttal megnőtt, és komoly árat kellett fizetni azzal is, hogy a tavalyi évet gyakorlatilag az infláció elleni küzdelemre kellett felhasználni"

– mondta.

„Az infláció Magyarországon nem azért növekedett, mert hibás lett volna a gazdasági stratégiánk, vagy rossz döntéseket hoztunk volna, hanem a háború és az arra adott szankciós válaszok miatt” – szögezte le.

A kereskedelmi miniszterek munkaülésén készült sajtótájékoztatót itt tekintheti meg:

Súlyos viták várhatók a NATO pénteki informális külügyminiszteri tanácsülésén

Komoly viták várhatók a NATO informális külügyminiszteri tanácsülésén pénteken Prágában, a háborús hangulat kicsúcsosodására és minden eddiginél őrültebb ötletek támogatására lehet készülni – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Brüsszelben.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a külkereskedelmi ügyekkel foglalkozó európai uniós tanácsülés utáni sajtóértekezletén újságírói kérdésre reagálva aláhúzta, hogy nem számít a másnapi NATO-ülésen „barátkozásra, ellenben a háborús hangulat kicsúcsosodására igen, és ez rendkívül veszélyes helyzetet fog tudni előállítani”.

Láthatóan az európai kollégák hétfőn már nagy lendülettel lovalták bele magukat a háborús pszichózis egyre mélyebb bugyraiba, s azt hiszem, hogy az amerikaiak és a britek jelenléte még ösztönzőleg is fog hatni erre a hisztérikus állapotra

– fogalmazott.

„És én arra számítok, hogy a NATO külügyminiszteri tanácsának ülését minden eddiginél háborúpártibb hangulat veszi majd körül, és minden eddiginél őrültebb ötletek találnak majd támogatásra”

– szögezte le.

Ilyen őrült ötletnek nevezte annak engedélyezését, hogy az ukrán haderő Oroszország belső területeit is lőhesse nyugati fegyverekkel, ugyanis az oroszok nincsenek híján felszerelésnek és vissza fognak lőni.

„És ennek így mi lesz az eredménye? Újabb halottak. Sok-sok újabb halott. A fegyverszállítások növelik a fegyvermennyiséget a front mindkét oldalán és még több halált okoznak” – vélekedett.

Szijjártó Péter figyelmeztetett, hogy most már tényleg meg kell állítani ezt az őrültséget, mielőtt valami visszafordíthatatlan baj nem következik be.

A NATO-nak már az a döntése is rendkívül veszélyes, hogy átléptük a vörös vonalat, amelyet magunk rajzoltunk vagy húztunk meg még két éve februárban. Azzal lépte túl a NATO ezt a vörös vonalat, hogy a saját koordinációs szerepét megnövelte a fegyverek szállításában és az ukrán katonák kiképzésében

– mondta.

Rámutatott, hogy az elmúlt hetekben gőzerővel zajlott a NATO ukrajnai missziójának előkészítése, amit „már kimondani is veszélyes”, és ami szavai szerint az észak-atlanti védelmi szövetség alapküldetésével is ellentétes, mivel a katonai szervezet nem áll támadás alatt.

„Nem kell háborús retorikát alkalmazni és nem kell háborús feszültséget kelteni, ez nem egy támadási, hanem egy védelmi szövetség” – jelentette ki a miniszter.

„Tehát a NATO ukrajnai missziójának előkészítése, ami gőzerővel zajlik, most holnap újabb lendületet kaphat” – folytatta.

Tudatta, hogy a kormány az elmúlt hetek bizottsági ülései során világossá tette, hogy „magyar katona nem vehet részt ilyen műveletben, magyar területet nem használhatnak ilyen műveletekre és magyar adófizetői forrásokat sem használhatnak”, de ennek dacára nyomják bele mindebbe hazánkat.

„Én holnap is ellen fogok állni természetesen, holnap is világossá fogom tenni, hogy nincsen lehetőség Magyarország belenyomására ebbe a műveletbe. És továbbra sem látszik világosan, hogy hogyan lehet megoldani azt, hogy a misszió megtörténik, de a magyar adófizetők pénze nem kerül bele. Tehát súlyos viták várhatóak holnap” – összegzett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!