egy virágzó negyed maradványai

2019.06.25. 12:24

Kibővítették az Akropolisz Múzeumot

Megnyitójának 10. évfordulójára kitárták a látogatók előtt a múzeum modern épülete alatti régészeti feltárást, ahol először lehet keresztülsétálni egy ókori athéni negyeden.

A mintegy négyezer négyzetméternyi terület az Akropolisz hegy lábánál egykoron virágzó negyed maradványait tárja a közönség elé: ókori fürdőket, házakat, kutakat, műhelyeket, vízvezetékeket, latrinákat.

A betonoszlopokon álló múzeum alatt folyó régészeti feltárás fölé fém rámpákat építettek, ezeken végigsétálva ismerhetik meg a klasszikus, a római kori és a bizánci kori Athén életét a látogatók.

Az egyik legérdekesebb maradvány egy gazdag athéni polgár hatodik században épített háza mozaik padlóval, gondosan kiépített vízvezetékkel és csatornarendszerrel.

„Thuküdidész görög történetíró szerint Athénnak ebbe a térségébe ötezer éve települtek be az emberek” – mondta Dimitrisz Pantermaliesz, a múzeum igazgatója.

A múzeum alatt négyezer négyzetméteren mutatják be az ókori fürdők, vízvezetékek maradványait
Fotó: Louisa GOULIAMAKI / AFP

A maradványokat a múzeum 1997 és 2004 közötti építése idején tárták fel, eddig csak részben voltak láthatók a múzeum üvegpadozatán keresztül. Teljes feltárásukat hátráltatta a görög gazdasági válság.

A feltárásokon talált tárgyakat később a múzeumban fogják kiállítani.

Már most óriási az érdeklődés a megújult központ iránt
Fotó: Louisa Gouliamaki / AFP

2009-es megnyitása óta a Bernard Tschumi francia-svájci építész tervezte 14 ezer négyzetméter területű Akropolisz Múzeumot, a görög főváros egyik fő turisztikai látványosságát mintegy 14,5 millió látogató kereste fel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!