egy virágzó negyed maradványai

2019.06.25. 12:24

Kibővítették az Akropolisz Múzeumot

Megnyitójának 10. évfordulójára kitárták a látogatók előtt a múzeum modern épülete alatti régészeti feltárást, ahol először lehet keresztülsétálni egy ókori athéni negyeden.

People visit the excavation beneath the Acropolis museum in Athens, on its opening day on June 21, 2019 which coincidences with the ten years anniversary of the museum's operation. - The excavated area of 4,000 square metres comprises houses, workshops, baths and streets of an ancient Athenian neighbourhood that existed from the classical to the byzantine years, in successive phases. (Photo by Louisa GOULIAMAKI / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Louisa GOULIAMAKI

A mintegy négyezer négyzetméternyi terület az Akropolisz hegy lábánál egykoron virágzó negyed maradványait tárja a közönség elé: ókori fürdőket, házakat, kutakat, műhelyeket, vízvezetékeket, latrinákat.

A betonoszlopokon álló múzeum alatt folyó régészeti feltárás fölé fém rámpákat építettek, ezeken végigsétálva ismerhetik meg a klasszikus, a római kori és a bizánci kori Athén életét a látogatók.

Az egyik legérdekesebb maradvány egy gazdag athéni polgár hatodik században épített háza mozaik padlóval, gondosan kiépített vízvezetékkel és csatornarendszerrel.

„Thuküdidész görög történetíró szerint Athénnak ebbe a térségébe ötezer éve települtek be az emberek” – mondta Dimitrisz Pantermaliesz, a múzeum igazgatója.

A múzeum alatt négyezer négyzetméteren mutatják be az ókori fürdők, vízvezetékek maradványait
Fotó: Louisa GOULIAMAKI / AFP

A maradványokat a múzeum 1997 és 2004 közötti építése idején tárták fel, eddig csak részben voltak láthatók a múzeum üvegpadozatán keresztül. Teljes feltárásukat hátráltatta a görög gazdasági válság.

A feltárásokon talált tárgyakat később a múzeumban fogják kiállítani.

Már most óriási az érdeklődés a megújult központ iránt
Fotó: Louisa Gouliamaki / AFP

2009-es megnyitása óta a Bernard Tschumi francia-svájci építész tervezte 14 ezer négyzetméter területű Akropolisz Múzeumot, a görög főváros egyik fő turisztikai látványosságát mintegy 14,5 millió látogató kereste fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!