modern mecénás

2020.02.09. 19:13

Egy iparmágnás adományából nyílik új művészeti múzeum Bécsben

A március 12-én megnyíló Albertina Modern múzeumot Hans Peter Haselsteiner iparmágnás alapítványának 57 millió eurós támogatása segítségével hozták létre.

A 76 éves Haselsteiner, a Strabag építőipari vállalat egykori vezetője a bécsi Karlsplatzon lévő Künstlerhaus épülete felújításának költségeit finanszírozta, – közölte az új múzeum pénteki sajtóbejárásán Klaus Albrecht Schröder, az Albertina igazgatója.

A történelmi épület 1868-ban szintén galériaként nyitotta meg kapuit. A Künstlerhaus épületének felújítása, kibővítése és modernizálása három évig tartott. A 2500 négyzetméternyi kiállítótér ötezer képzőművész több mint 60 ezer alkotásának ad otthont.

Itt kap helyet a 2018-ban az Albertinának adományozott Essl-gyűjtemény, benne Cindy Sherman, Georg Baselitz és Alex Katz alkotásaival. Karlheinz Essl osztrák műgyűjtő gyűjteményének mintegy 90 millió euró (29 milliárd forint) értékű részét ajándékozta az Albertinának, a háború utáni osztrák művészet 1323 művét.

A múzeumot Bécs második világháború utáni művészeti élete bemutatásának szentelt kiállítással nyitják meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!