Járvány

2020.04.19. 17:39

Nyáron rendeznék meg a Salzburgi Ünnepi Játékokat

A világ egyik legnagyobb előadóművészeti fesztivál elnöke azt mondta, májusban döntenek a centenáriumi rendezvény sorsáról.

Salzburg, 2019. július 17. Christoph Franken német színész Hugo von Hofmannsthal osztrák drámaíró Akárki (Everyman) című darabjának főpróbáján, a Salzburgi Ünnepi Játékokon 2019. július 16-án. A bemutatót július 20-án tartják. MTI/EPA/Andreas Schaad

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Andreas Schaad

A Salzburgi Ünnepi Játékok szervezői még bíznak benne, hogy nyáron megrendezhetik a centenáriumi fesztivált, bár jelenleg még nem lehet tudni, hogyan alakul majd Ausztriában a koronavírus-járvány miatti korlátozások enyhítése.

A világ egyik legnagyobb előadóművészeti fesztiváljának elnöke, Helga Rabl-Stadler pénteken beszélt arról az osztrák állami médiában, hogy májusban döntenek a rendezvény sorsáról. „Talán szerencsénk lesz” – fejezte ki reményét arra hivatkozva, hogy Ausztriában viszonylag sikeresen zajlik a járvány elleni küzdelem.

Werner Kogler osztrák kulturális miniszter korábban leszögezte, hogy a nagyszabású rendezvényeket, köztük a rockkoncerteket sem engedélyezik augusztus végéig, de hozzátette, hogy a Salzburgi Ünnepi Játékokról még nem döntöttek.

A fesztivált eredetileg július közepe és augusztus vége között akarták megrendezni századik alkalommal Mozart szülővárosában. A gazdag zenei és színházi programban a Don Giovanni és A varázsfuvola című opera mellett az osztrák irodalmi Nobel-díjas Peter Handke új darabjának bemutatóját is meghirdették.

Rabl-Stadler pénteken nem zárta ki, hogy a fesztivált egy új időpontra halasszák el.

Közben több nagy európai komolyzenei fesztivál már elhalasztotta vagy lefújta idei rendezvényét. A német bayreuth-i zenei fesztivál márciusban már bejelentette, hogy idei nyári szezonját felfüggeszti a koronavírus-járvány miatt. A franciaországi Aix-en-Provence-i komolyzenei fesztivált szintén lefújták a szervezők, de jelezték, hogy megvizsgálják a produkcióik streamingelésének lehetőségét. A brit glyndebourne-i operafesztivált pedig egyelőre májusról július közepére halasztották.

Borítókép: Christoph Franken német színész Hugo von Hofmannsthal osztrák drámaíró Akárki (Everyman) című darabjának főpróbáján, a Salzburgi Ünnepi Játékokon 2019. július 16-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!