fiktív történet

2020.05.12. 09:28

Samuel Beckett utolsó napjai Goncourt-díjat értek

Maylis Besserie rádiós szerkesztő Le tiers temps című műve kapta meg hétfőn a legjobb első regénynek járó idei Goncourt-díjat, a legjelentősebb francia irodalmi elismerést. A díjazott fiktív történet Samuel Beckett életének utolsó napjairól szól.

Portrait de Samuel Beckett (1906-1989), ecrivain irlandais, a Santa Margherita Ligure, le 21 juin 1971 (avec un sac Gucci). ©Berzioli / FARABOLA/Leemage

Forrás: Leemage/AFP

Fotó: Berzioli Farabola

A februárban megjelent regény a címadó, Le Tiers-temps nevű párizsi idősotthonban játszódik, ahol a Nobel-díjas író 1989-ben meghalt. Az ír szerző az elmúlásra várva felidézi élete nagy szenvedélyeit, szenvedéseit és örömeit, amelyek az intézmény mindennapjainak megfigyelésével keverednek a műben.

A legjobb novellának járó Goncourt-t Anne Serre érdemelte ki Au coeur d'un été tout en or című művéért, amely a Mercure de France kiadónál jelent meg.

A legjobb életrajzért járó díjat Thierry Thomas rendező, forgatókönyvíró kapta Hugo Pratt, trait pour trait című munkájáért, amely a Grasset kiadó gondozásában látott napvilágot. A költészeti Goncourt-t Michel Deguy vehette át teljes életművéért.

A Goncourt Akadémia tagjai a tavaszi díjak átadását szándékosan időzítették a koronavírus-járvány miatt március 17-én életbe lépett kijárási korlátozások feloldásának napjára, amikor is országszerte újranyitottak a könyvesboltok. A zsűri így kívánta a könyves szakmát támogatni, és a figyelmet a kortárs irodalmi művekre irányítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!