itt az idő

2020.08.02. 21:06

Megkezdik hétfőn a Notre-Dame fő orgonájának restaurálását

A nyolcezer orgonasíp és a többi rész lebontása egészen az év végéig eltart.

Forrás: Shutterstock

Megkezdődik hétfőn a párizsi Notre-Dame-székesegyház fő orgonájának megtisztítása és restaurálása a tavalyi tűzvész után – jelentették be illetékesek.

A munka a billentyűzet elbontásával veszi kezdetét, majd teljesen darabokra szedik az orgonát – közölte a székesegyház rekonstrukciójáért felelős intézmény.

A nyolcezer orgonasíp és a többi rész lebontása egészen az év végéig eltart. A megtisztítás és a felújítás 2021 és 2024 között folyik – tették hozzá.

A fő orgona a székesegyház egyik kincse, lebontása fontos lépés a székesegyház újjászületésében. Az orgonának 2024 áprilisában ismét meg kell szólalnia – hangsúlyozta Jean-Louis Georgelin, a Notre-Dame rekonstrukciójáért felelős különmegbízott.

A hatalmas szimfonikus orgona a székesegyház hangja volt 1733 óta. A nyolcezer síp 115 regiszterre oszlik szét. Ez Franciaország legrégebbi orgonája.

A páratlan hangszer sértetlenül átvészelte a tűzvészt, de a leomlott huszártorony tetőszerkezetében lévő ólom hatalmas szennyezést okozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!