különlegesség

2020.11.23. 08:18

Leonardo da Vincinek tulajdonított rajzot fedeztek fel

Jézusról készült, Leonardo da Vincinek (1452–1519) tulajdonított rajzot fedeztek fel egy olasz magángyűjteményben, a rajz igazolhatja, hogy a Megváltó (Salvator Mundi) nem Leonardo da Vinci festménye – adta hírül a La Stampa olasz napilap.

A visitor looks at an art creation at the 'Respects to Leonardo da Vinci' exhibition at the Cankaya municipality's Dogan Tasdelen Contemporary Arts Centre in Ankara, on October 16, 2020. - The exhibition is held in cooperation with the Italian embassy. (Photo by Adem ALTAN / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY MENTION OF THE ARTIST UPON PUBLICATION - TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION

Forrás: AFP

Fotó: Adem Altan

Annalisa Di Maria Leonardo-szakértő szerint az alkotás a reneszánsz itáliai géniuszának keze munkája. Di Maria a lapnak elmondta, a rajz „minden vonásában Leonardót idézi: ez az ő nyelve, tisztán és világosan beszél”.

A Megváltó (Salvator Mundi) című festmény, amelyet 2017-ben rekordáron, 450,3 millió dollárért (136,3 milliárd forint) árverezett el a Christie's aukciósház, nem valószínű, hogy Leonardo műve, mivel a most megtalált Jézus-rajz az igazi, és az nagyon különbözik tőle – véli Di Maria.

A krétarajzot Di Maria a reneszánsz mester legismertebb önarcképéhez hasonlította.

Mindkettő háromnegyed részt elfordulva ábrázolja az arcot, ez volt a művész kedvenc szöge.

A Megváltó ezzel ellentétben szemből mutatja Jézust, amint egyenesen a néző szemébe néz.

Az évszázadokon át lappangó Megváltót korábban a Leonardo műhelyében dolgozó Boltraffiónak tulajdonították, miután azonban Alex Parrish műkereskedő 2005-ben 10 ezer dollárért megvásárolta, a szakértők új álláspontra jutottak: a művet Leonardo festette. Az új szakértői véleményt 2011-ben hozták nyilvánosságra, a festményt a londoni National Galleryben mutatták be.

A Jézus-rajz felfedezését a Leonardo da Vinci Nemzetközi Bizottság (Leonardo da Vinci International Committee) jelentette be először csütörtökön, eredetileg egy firenzei konferencián mutatták volna be.

A vörös krétával készített rajzról az a leccói gyűjtő kért Di Mariától szakvéleményt, aki az addig éveken át magántulajdonban lévő képet felfedezte. A szakértő jelenleg átfogó jelentést készít, az alkotás születésének évét még nem határozta meg, csak annyit mondott, hogy a tudományos vizsgálat a 16. század elejére teszi. Noha a szakértő bizonyos az ítéletében, a rajz hitelesítése még folyamatban van.

A 80 oldalas munka közzétételét a járvány miatti korlátozások feloldása utánra tervezi.

Nem minden szakértő osztja Di Maria véleményét.

Martin Kemp művészettörténész, aki számos munkájában foglalkozott Leonardóval, azt mondta, személyesen kellene megvizsgálnia a művet, hogy eldönthesse, a rajz készítésének módszere megfelel-e annak, amit a művész használt.

„Meg kellene néznem, bal kézzel készült-e a rajz. Leonardo mindent a bal kezével rajzolt” – mondta el a The Daily Telegraph brit napilap honlapjának.

Borítókép: Látogató a Leonardo da Vinci-kiállításon, Törökországban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!