Átszervezés

2020.12.20. 19:00

Évindító helyett nyári fesztivál lesz a Berlinale a járvány miatt

A koronavírus-világjárvány miatt átszervezik és február helyett nyáron tartják meg a Berlinalét, a világ legnagyobb filmes közönségfesztiválját – közölték a szervezők pénteken.

Helen Mirren brit színésznő kezében az életművéért neki ítélt Arany Medve-díjjal a 70. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon 2020. február 27-én.

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Clemens Bilan

Mariette Rissenbeek ügyvezető igazgató és Carlo Chatrian művészeti vezető közleménye szerint a járvány miatt kifejlesztett „új fesztiválformátum” lényege, hogy a szakmai kísérőrendezvényeket online fórumként tartják meg, a nagyközönségnek szervezett vetítéseket pedig elhalasztják júniusra.

Mint írták, nagyon nagy az igény a közvetlen, „fizikai találkozási lehetőségekre” de ezt a járványhelyzet nem engedi meg a fesztivál hagyományos időpontjában, februárban. Ugyanakkor a filmiparnak fontos, hogy legyen az első negyedévben nemzetközi szakmai vásár.

Ezért elsőként, március 1-től 5-ig megtartják online formátumban a Berlinale filmipari vásárát (European Film Market – EFM), koprodukciós vásárát (Berlinale Co-Production Market), produkciós vásárát (World Cinema Fund) és a feltörekvő tehetségek bemutatkozására szervezett fórumát (Berlinale Talents).

A második elem maga a filmfesztivál, sztárok felvonulásával, vetítések százaival, megnyitó ünnepséggel és díjátadó gálákkal, amelyeket mind júniusban tartanak meg, méghozzá filmszínházakban és kertmozikban. A Berlinale így a filmművészet nyári ünnepe lesz, és hozzájárul az egész moziipar „újraindításához”.

A Berlinale két részre bontásával megmarad a rendezvény mindkét „oszlopa”, a szakmai vásár és a közönségfesztivál, gondoskodni lehet a vendégek egészségének védelméről és meg lehet adni a berlini közönségnek „a mozi és a kultúra oly régen vágyott közösségi élményét” emelték ki a szervezők.

Hozzátették, hogy a legjobb filmnek járó Arany Medvéért és a főbb alkotói kategóriákban kiosztandó Ezüst Medvékért versenyző nagyjátékfilmes mezőnyből és számos további szekcióból álló szerkezet nem változik, és folyik a fesztiválra pályázott művek válogatása. A programot februárban hozzák nyilvánosságra.

A koronavírus-világjárvány elmélyülése előtti utolsó hetekben, idén februárban tartott, 70. Berlinaléra 7923 alkotással pályáztak. A fő szekciók programja 242 film jutott be, további 98 művet pedig filmtörténeti válogatások és más tematikus különprogramok keretében mutattak be. Az Arany Medvét Mohammad Raszulof iráni ellenzéki rendező Nincs gonosz című alkotása nyerte.

A Berlinale a cannes-i és a velencei mellett a legjelentősebb a vezető nemzetközi filmfesztiválok sorában, látogatóinak száma rendre félmillió körül van. Idei költségvetése 27,2 millió euró (9,7 milliárd forint) volt. A szemle a magyar filmművészetnek is fontos bemutatkozási fórum, fődíját, az Arany Medvét 2017-ben Enyedi Ildikó nyerte el Testről és lélekről című alkotásával.

Borítókép: Helen Mirren brit színésznő kezében az életművéért neki ítélt Arany Medve-díjjal a 70. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon 2020. február 27-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!