vitatott projekt

2021.04.02. 07:21

Adományokat vár a vitatott Brexit Múzeum

A múzeum létrehozásának ötletét nem sokkal a 2016-os brexit-népszavazást követően vetették fel a Nagy-Britannia uniós tagsága megszűnésének támogatói.

Pénzbeli és tárgyi adományok gyűjtésébe kezdett a tervezett Brexit Múzeum mögött álló csoport, miután a vitatott projekt közhasznú státusz kapott.

A múzeum létrehozásának ötletét nem sokkal a 2016-os brexit-népszavazást követően vetették fel a Nagy-Britannia uniós tagsága megszűnésének támogatói. Két évvel később a szervezők a brexithez kötődő tárgyak felajánlására kérték fel az embereket, akik országszerte kijelölt gyűjtőpontokon adhatták le a tárgyakat.

A projekt mögött álló csoport szóvivője, Gawain Towler hétfői közlése szerint a múzeum közhasznú státuszt kapott, ami azt jelenti, hogy az adományokból fenntartott, illetve jótékonysági célú szervezetek tevékenységét szabályozó Charity Commission fogja felügyelni a jövőben, és a múzeumnak adott adományok leírhatóak lesznek az adóból.

A bejelentés heves reakciókat váltott ki a közösségi oldalak felhasználóinak körében, akik a brexit negatív következményeiről posztoltak ki képeket, egyebek között a La Manche-csatornánál felsorakozó teherautókról és az élelmiszeráruházak üres polcairól.

Towler, aki korábban az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) volt a szóvivője, elmondta, hogy egy névtelenséget kérő támogató olyan összegű adományra tett ígéretet, amelynek fényében a szervezők elkezdhetnek helyszíneket nézni a múzeum számára. Reményeik szerint Közép-Anglia kétkezi munkások lakta régióinak valamelyikében tudják megvalósítani a múzeumot. Ezekben a régiókban sok támogatója volt az EU-ból való kilépésnek.

Towler szerint nagyjából 700 ezer fontot (297 millió forint) akarnak összegyűjteni egyebek között olyan költségek fedezésére, mint egy hivatásos kurátor felfogadása.

Az eddig beérkezett adományok többsége levél, szórólap és plakát. A szervezők az EU-ból való kilépés ellenzőitől is szívesen fogadnak tárgyi felajánlásokat.

Towler szerint nem valószínű, hogy a múzeum még idén megnyitja a kapuit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!