Ország-világ

2021.04.06. 21:31

Most az egyik legnépszerűbb francia színészt próbálja tönkretenni a szélsőbaloldali őrület

Gérard Darmon bűne: feketére maszkírozva szeretné eljátszani a fekete Othello szerepét.

Feketejogi aktivisták támadásának kereszttüzébe került Gérard Darmon, közismert és népszerű francia színész-énekes – írja az Origo.

Gérard Darmon Othello címszerepére készül, és az Instagramon posztolt magáról egy fotót, amelyen a (nem is teljesen) fehér bőrű színész – az alakított karakternek megfelelően – feketére festett arccal és fekete parókával szerepelt. Gérard Darmon a kép mellett illemtudóan elmagyarázta, hogy a szerepének megfelelően maszkírozta el magát. Az eddig népszerű, mellesleg közismerten baloldali színész ellen háború indult, névvel és név nélkül mocskolni kezdték, mondván, hogy a színész „blackface„-ként – azaz feketére festett fehér bőrűként – mutatta meg magát a közösségi médiában.

A 73 éves népszerű francia színész, Gérard Darmon védekezni kényszerült, azt mondta, hogy William Shakespeare Othellójáról van szó, sőt még nagy elődjeinek, színésztársainak nevét is megemlíti – Laurence Olivier-t, Orson Welles-t, Pierre Brasseur-t –, hátha így megértik, miről van szó. De ahogy Darmon magyarázatai ellenére is továbbgyűrűznek a tiltakozó hozzászólások, a francia színész határozottabb álláspontra helyezkedett:

Mindenki nyugodjon meg! A cirkusz helyett inkább azt javaslom, olvassák el (újra) a darabot. Egyébként szabad ember és szabad színész vagyok, ha ahhoz lesz kedvem, hogy magát Mao Ce-tungot alakítsam, akkor megteszem.

Az indulatok azonban nem csitultak, ezért a színész végül törölte a bejegyzést a fotóval együtt.

A „blackface” kifejezés a XIX. században jött létre, amikor az Amerikai Egyesült Államokban a fekete bőrű karaktereket feketére festett fehér színészek játszották. Azonban ezt a gyakorlatot a fekete, ázsiai és transznemű aktivistacsoportok sértőnek tartják, ezért egyre erőteljesebben és hangosabban követelik, hogy az általuk képviselt csoportokat – rassz, nemi identitás alapján – csak az oda tartozó színészek képviselhessék.

Április elején egy minnesotai színház kényszerült elbocsátani társulatának 98 százalékát, mert a színészek fehérek voltak,

márciusban pedig az amerikai transznemű színésznő, Josie Totah követelte a filmipartól, hogy ciszhetero férfiak ne játszhassanak meleg transz nőket, és ha mégis, akkor ne kaphassanak díjakat alakításukért.

A Gérard Darmon elleni háború abszurditását az adja, hogy a szélsőbalos őrület ezúttal egy közismerten baloldali színészt próbált tönkretenni. Aki egyébként félig arab, tehát teljesen fehérnek sem mondható.

Darmon részt vett a szocialista elnök, Francois Hollande kampányában, igen aktívan. Az külön sajátos, hogy a népszerű francia énekes, film- és színpadi színész, aki például Claude Lelouch remekműveiben, vagy éppen a Betty Blue-ban játszott főszerepet, lényegében egyedül maradt. Mindössze egyetlen színésztársa védte meg, Edouard Baer. Ezután persze őt is gyalázni kezdték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!