ínyenceknek

2021.06.08. 12:37

John Lennon első szólólemeze nyolclemezes dobozban jelent meg

A Beatles feloszlása után hét hónappal, 1970 decemberében piacra dobott lemezt régi barátai közreműködésével rögzítette.

Juillet 1970 Portrait du musicien et chanteur John Lennon (ancien membre du groupe The beatles) et son epouse l'artiste experimentale, plasticienne, musicienne, chanteuse, compositrice, ecrivain et comedienne Yoko Ono a l'Hotel du Cap Eden Roc d'Antibes. ©Farabola/Leemage (Photo by leemage / Leemage via AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Leemage via AFP

A gyűjtők számára igazi csemegeként nyolclemezes dobozban is megjelent John Lennon első szólóanyaga, a Plastic Ono Band. Az 1970-es album sokak szerint a néhai zenész legjobb Beatles-en kívüli munkája.

A Beatles feloszlása után hét hónappal, 1970 decemberében piacra dobott lemezt John Lennon régi barátai közreműködésével rögzítette. Az anyag olyan gyöngyszemeket tartalmaz, mint a Mother, a Hold On, az Isolation vagy a Working Class Hero. A Universal Music vaskos doboza a legapróbb részletekig betekintést enged a több mint öt évtizeddel ezelőtti felvételekbe.

John és Yoko 1970-ben rátalált Arthur Janov amerikai pszichológus, pszichiáter úgynevezett „sikoltó terápiájára” (Primal Therapy).

Ennek lényege, hogy a gyermekkor és a fejlődés során szerzett elfojtott traumáktól és szorongásoktól azok előhívásával lehet megszabadulni. Lennonnak számos ilyen volt: születése után nem sokkal apja elhagyta, anyja, Julia pedig nővérére, Mimi nénire bízta nevelését. A kamasz John 17 éves volt, amikor anyja autóbalesetben meghalt. A Janovnál tett látogatások hatása erősen jelen van a lemezen.

A Beatles után Lennon egyszerűbb, akusztikusabb zenei irány felé indult, ehhez régi barátait hívta segítségül. Az éneklő, gitározó, billentyűs hangszereken játszó Lennon trióban dolgozott Ringo Starral, a Beatles dobosával és Klaus Voormann basszusgitárossal, akit a Beatles hamburgi éveiből ismert. Mellettük feltűnt a stúdióban egy másik ex-Beatle, George Harrison, valamint Billy Preston billentyűs és Eric Clapton gitáros.

A John Lennon/Plastic Ono Band The Ultimate Collection című kiadványon az eredeti tizenegy számos lemezanyag kiegészül három kislemezdallal, a Give Peace A Chance-szel, a Cold Turkey-vel és az Instant Karma!-val.

A doboz hat CD-jén és a két Blue-ray-én az 1970-ben megjelent számok, illetve különböző verzióik akkori és mai, újjászületett köntösben egyaránt hallhatók. A kiadvány zenei utazás egy lemez születése körül, végig követhető a dalok fejlődése az otthoni demóktól a végső változatokig.

Lennon a lehető legalaposabb munkára törekedett, a Mothernek például 94 alkalommal futottak neki a stúdióban. A kiadványra felkerült a stúdióbeli örömzenélés néhány részlete is, például Beatles-dalok (Get Back; I've Got A Feeling) rögtönzésével.

A lemez producere John és Yoko mellett Phil Spector volt, ám a valós helyzetet jól érzékelteti, hogy az Isolation című dal egyik korai változatában Lennon ezt mondja Spectorról: „ha lenne producerünk, azt mondaná, folytassuk vagy valami, de nincs nyoma a részeges disznónak...”

A Lennon-box 519 percnyi zenét kínál, emellett egy 130 oldalas könyvet, amely visszaemlékezéseket, ritka és eddigi nem publikált fotókat, valamint a lemezkészítés hangtérképeit is tartalmazza. A Plastic Ono Band-lemez elérhető szimpla CD, dupla CD és dupla vinyl változatban is.

Borítókép: John Lennon és Yoko Ono 1970-ben. / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!