vad idők

2021.09.09. 09:10

Megjelent Mario Vargas Llosa új regénye

Az idei könyvhétre időzítette a Helikon Kiadó a Nobel-díjas perui író Vad idők című legújabb művét.

The writer Mario Vargas Llosa during the presentation of the book 'Sin complejos', at the Eugenio Trias Municipal Library, on 21 May, 2021 in Madrid, Spain. (Photo by Oscar Gonzalez/NurPhoto) (Photo by Oscar Gonzalez / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Forrás: AFP / NurPhoto

Fotó: Oscar Gonzalez

Valós eseményeket feldolgozó, sőt a valósághoz szigorúan ragaszkodó történelmi regény Mario Vargas Llosa új műve. (Már amennyire a „valóság” a politika szövevényében egyáltalán felderíthető.) És mégiscsak részben fikció – s egyben egy fikció története.

Hogy Guatemalában 1954-ben az Egyesült Államok segítségével hogyan döntötték meg katonai puccsal a demokratikusan megválasztott kormányt, az ma már csak apró fejezet a történelemben. Ám Vargas Llosa nagy sztorit talált benne – s nemcsak azért nagy sztori ez, mert évtizedekre meghatározta Közép-Amerika sorsát, hanem azért is, mert van benne valami ördögi. Ördögi, ahogy egy hamis történet alapján – hogy Guatemala kormánya a szovjet kommunizmus szálláscsinálója a kontinensen – hatalmas erők lépnek mozgásba, óriási emberi tragédiákat okozva, és kisiklatva egy ország, sőt egy egész földrész természetes fejlődését.

S ebből a nagy sztoriból igazi irodalom lett: Vargas Llosa a történelmi tényeket a fantáziájával kibontva hús vér alakokat teremtett – politikusokat, diktátorokat, propagandistákat, karrieristákat, kegyetlen vagy épp önfeláldozó katonákat és a Nőt, aki, mint talán mindig, most is ott van a háttérben, alakítva az eseményeket vagy legalábbis az eseményeket alakító férfiakat.

Mario Vargas Llosa (sz. 1936), a 2010-es irodalmi Nobel-díjas, a leghíresebb perui, a latin-amerikai irodalom nagy generációjának egyik legnagyobbja olyan remekművek alkotója, mint A város és a kutyák, a Háború a világ végén, A beszélő, a Pantaleón és a hölgyvendégek, a Négy óra a Catedralban, A kecske ünnepe, a Szeretem a mostohámat, a Don Rigoberto feljegyzései…

„Az új regény több tekintetben is kapcsolódik A Kecske ünnepéhez, melyet sokan az életmű egyik csúcsának tartanak. A Vad idők szerintem még annál is jobb.”

José María Pozuelo Yvancos – ABC Cultural

„A gyilkosságról rengetegféle elmélet terjedt el, több közülük egészen hihetetlen. Ahogy azt Guatemala történelmében már megszokhattuk, valószínűleg soha nem fog kiderülni az igazság. Arturo, tudod, mire jöttem rá mindazok után, ami velem történt? Azok után, amiken keresztülment ez az ország? Felismertem az emberi faj egyik elszomorító tulajdonságát. Úgy tűnik, mindannyiunk lelke mélyén egy szörnyeteg lakik. Csak a kedvező pillanatra vár, hogy előbújjon és romboljon.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!