Zöld program

2021.10.18. 07:05

Környezetbarát turnéra indul a világhírű rockbanda, a Coldplay

A brit banda egy sor kezdeményezéssel csökkenti energiafelhasználását, továbbá szinte kizárólag megújuló energiát használnak majd a fellépéseken.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Coldplay együttes vállalta, hogy 2022-es világturnéja 50 százalékkal alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátással jár majd, mint 2016-os turnéja.

Az arénákba úgynevezett kinetikus padlót telepítenek majd, hogy a rajongók által a koncert alatt létrehozott energiát is hasznosítsák. Emellett napelemeket helyeznek el a küzdőtéren, a színpadon és a szabadtéri stadionok más részein, hogy energiát termeljenek a koncert előtt. A hálózati áram szintén megújuló forrásokból származik majd. Maga a színpad újrahasznosítható és fenntartható anyagokból, többek között bambuszból és újrahasznosított acélból épül.

A turné útvonalát úgy tervezték meg, hogy a lehető legkevesebb repülőjáratot kelljen használni, és a zenekar felárat fizet a fenntarthatóbb légi üzemanyagért.

Azok a rajongók, akik vállalják az alacsony szén-dioxid-kibocsátású utazást, és ezt egy alkalmazáson keresztül igazolják is, kedvezményeket kapnak a koncertek helyszínén.

A zenekar azt is vállalta, hogy minden eladott jegy után legalább egy fát ültetnek.

A rajongók népszerű viselete, a világító karkötők, a Coldplay koncertjeinek jellegzetes kellékei, komposztálható anyagokból készülnek majd. A karkötők zömét újrahasznosítják, gyártásukat 80 százalékkal csökkentik.

A The Guardian online kiadása szerint továbbá a koncerteken felhasznált konfetti biológiailag lebomló lesz. A zenekar arra törekszik, hogy megszüntesse az egyszer használatos műanyag vizespalackok értékesítését is.

A zöld programba környezetvédelmi szakértőket is bevontak

A bolygó éghajlati válsággal néz szembe. Ezért az elmúlt két évben környezetvédelmi szakértőkkel konzultáltunk, hogy ezt a turnét a lehető legfenntarthatóbbá tegyük, és ami ugyanilyen fontos, kihasználjuk a fellépésekben rejlő lehetőségeket az ügy előmozdítására. Nem fogunk mindent jól csinálni, de elkötelezettek vagyunk amellett, hogy mindent megtegyünk, amit csak tudunk, és megosztjuk, amit tanulunk – nyilatkozta a Coldplay.

A 30 előadásból álló turné március 18-án kezdődik Costa Ricán, aztán Dominikán, Mexikóban, az Egyesült Államokban és több európai országban is fellép a banda, majd Brazíliában fejezi be a koncertezést.

A Coldplay Music of Spheres című új albuma pénteken jelent meg.

A Massive Attack brit együttes a közelmúltban rendelt meg egy jelentést a Manchesteri Egyetemtől, amely azt vizsgálta, milyen hatásai vannak a turnéknak. A jelentés azt javasolta a művészeknek, ne utazzanak magángépekkel, a fesztiváloknak és a helyszíneknek pedig azt, hogy csökkentsék a villamosenergia-felhasználás mértékét.

Több brit független zenekiadó már vállalta, hogy csökkenti karbonlábnyomát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!