színészóriás

2021.11.06. 09:00

Kiadják Paul Newman emlékiratait

Jövő őszre tervezi kiadni egy amerikai könyvkiadó a 2008-ban elhunyt Paul Newman emlékiratait.

Photo dated 13 May 1987 of American actors Paul Newman (L) and Joanne Woodward (R) in Cannes for the 40th International Film Festival. (Photo by AFP / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: AFP

Az Alfred A. Knopf könyvkiadó szerdán bejelentette, hogy a jelenleg még cím nélküli könyvben Newman feltárja gondolatait a színészi létről, a rendezésről, gyermekkoráról, családjáról, a hírnévről, Hollywoodról, a Broadwayről, szerelemről, első házasságáról, 50 évig tartó házasságáról Joanne Woodwarddal, az ivásról, politikáról, faji kérdésekről, a világhír eléréséről és a méltóságos öregedésről.

Paul Newman még az 1980-as években kezdte írni a könyvet Stewart Stern forgatókönyvíró segítségével, aki egyben beszélgetést folytatott Newman tucatnyi barátjával és kortársával. Az emlékiratokat a közelmúltban találták meg abban a connecticuti házban, ahol Woodward él.

„Newman és mások hangján keresztül a könyvben láthatjuk egy sztár paradox és megállíthatatlan felemelkedését, aki kétségekkel küzdött abban a hitben, hogy Marlon Brandónál és James Deannél rosszabb színész..., és mégis

Oscar-díjas színész, győztes autóversenyző, társadalmi aktivista és vállalkozó lett,

akinek filantróp tettei révén majd egymilliárd dollárt adományoztak jótékonysági célokra” – olvasható a kiadó közleményében.

A magyar felmenőkkel is rendelkező Paul Newman közgazdaságtant és irodalmat tanult, és bár apja halála után átvette az üzletet, a színház vonzásának nem tudott ellenállni. 1953-ban sikerrel debütált a Broadwayn, és Hollywoodban is felfigyeltek rá. 1956-ben a Valaki odafönt szeret engem című filmben a legendás bokszoló, Rocky Graziano megszemélyesítéséért megkapta az év felfedezettjének járó Golden Globe-díjat.

1958-ban a Hosszú, forró nyár című film forgatásán ismerkedett meg második feleségével, Joanne Woodwarddal, és alakításáért a cannes-i filmfesztiválon díjazták, a Macska a forró bádogtetőn című filmért pedig, amelyben Elizabeth Taylor volt a partnere, Oscar-díjra jelölték.

A hatvanas években forgatta leghíresebb filmjeit,

köztük Az ifjúság édes madara, A hallgatag ember, a Bilincs és mosoly, valamint a Butch Cassidy és a Sundance kölyök címűt. Utóbbiban először volt partnere Robert Redford, akivel 1973-ban legendás párost alkottak A nagy balhé című Oscar-díjas gengszterkomédiában is.

1968-ban debütált rendezőként, a Rachel, Rachel című dráma Oscar-jelölést kapott a legjobb filmek között, őt pedig Golden Globe-díjjal tüntették ki. Rendezői munkái közül A gamma-sugarak hatása a százszorszépekre a legsikeresebb.

Borítókép: Paul Newman és felesége, Joanne Woodward a Cannes-i filmfesztiválon 1987. május 13-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!