egy leltár alkalmával

2021.11.21. 07:22

Vagyont érő Gerhard Richter-festményt talált „a padláson” egy francia kisváros

Több tízmillió euróért kelhet el Gerhard Richter német absztrakt festő egy képe, amelyet harminc éve vásárolt 100 ezer akkori francia frankért (15 240 euróért) egy Lyon környéki francia kisváros önkormányzata.

28 June 2018, Potsdam, Germany: The artist Gerhard Richter, photographed during a press conference at the Barberini museum. The "Gerhard Richter- Abstraction" exhibition, includes 94 art works from international museums and private collections. Photo: Bernd Settnik/dpa-Zentralbild/dpa (Photo by BERND SETTNIK / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP)

Forrás: AFP

Fotó: BERND SETTNIK

Az Abstraktes Bild 630-2 című, 82-szer 67 cm-es festmény, amely 1987-ben készült, hosszú éveken át nem igazán keltette fel senki figyelmét a Saint-Priest nevű munkásvárosban, míg hírét nem vették, hogy 2015-ben egy londoni árverésen 30,4 millió fontért (mai árfolyamon 13 milliárd forintért), élő művész esetében addig soha nem látott összegért kelt el ugyanezen festő egy másik, Abstraktes Bild Nr. 599 című műve.

Bár a 89 éves Richter akkori rekordját azóta Jeff Koons és David Hockney is megdöntötte, a német művész továbbra is a földkerekség egyik legdrágább alkotója, és a város önkormányzata most úgy döntött, hogy talán érdemes árverésre bocsátani a birtokukban lévő elfeledett, egy leltár alkalmával előkerült Richter-művet.

Franciaországban az 1960-as években André Malraux regényíró és művészetteoretikus kezdeményezte kulturális miniszterként, majd az 1980-as években utódja, Jack Lang terjesztette ki a programot, amelyben kortárs műalkotások vásárlására, saját kölcsön-műgyűjtemények, úgynevezett artotékák összeállítására ösztönözték az önkormányzatokat.

Saint-Priest élt a lehetőséggel, és a városatyák évről évre felkeresték a párizsi galériákat, hogy beszerezzenek egy-egy kortárs műalkotást a külön e célra rendelkezésre álló alapból, hogy az artotékából az iparváros lakosai, szervezetei is kölcsönvehessenek műveket. Más képekkel ellentétben Gerhard Richter festményét soha nem kölcsönözték ki magánszemélynek, a képet csak az önkormányzat épületében állították ki – mondta el Gilles Gascon polgármester a Le Progres című regionális lapnak.

A városvezető szavaiból nem derült, hogy az érdeklődés hiánya vagy az értékes festmény féltése miatt maradt kikölcsönzetlen az absztrakt alkotás.

Mindenesetre mióta megtudták, hogy milyen értékes mű van a birtokukban, a festményt egy bank széfjében őrzik, és a polgármester szerint a legjobb helye egy múzeumban vagy műgyűjtőnél lenne.

Az önkormányzat további nyolc, kevésbé értékes olyan festmény elárverezését is tervezi, amelyet még az 1980-as években vásároltak. A polgármester azt mondta, hogy a Richter-képet illetően „szédítő” leütési árral kecsegtették a szakértők. Gilles Gascon azt ígérte, hogy a bevételt újra befektetik a kultúrába.

A Saint-Priest-i városi artotékában mintegy 1000 műalkotás szerepel. Franciaország-szerte több tucat önkormányzat halmozott fel saját művészeti gyűjteményt a kortárs kultúra népszerűsítése céljából.

Borítókép: 2018. június 28., Potsdam, Németország: Gerhard Richter festőművész, a Barberini Múzeum sajtótájékoztatóján készült fényképen. A „Gerhard Richter-Absztrakció” kiállítás 94 műalkotást tartalmaz nemzetközi múzeumokból és magángyűjteményekből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!