A könyv világnapja

2022.04.25. 08:30

18. századi uralkodó óriáskerékre emlékeztető olvasóállványát restaurálták

Az elmés szerkezet segítségével a királyné egyszerre akár 8 könyvbe is belelapozhatott.

A könyv világnapja (április 23.) alkalmából restaurálták és a nápolyi királyi palotában egy hónapra közszemlére tették Ausztriai Mária Karolina (1752-1814) nápolyi és szicíliai királyné 2 híres forgatható olvasóállványának egyikét.

A Habsburg-Lotaringiai-házból származó osztrák főhercegnő számára 2 példányt rendeltek 1792-ben, illetve 1794-ben Giovanni Uldrich ismert nápolyi műbútorasztalostól az óriáskerékre hasonlító elmés szerkezetből, amelynek segítségével a királyné egyszerre akár 8 könyvbe is belelapozhatott. A forgó állványok nemcsak nagy művészeti értéket képviselnek, hanem a középkori észak-európai kolostori hagyományokat idéző, figyelemreméltó 18. századi mérnöki teljesítményt is jelentenek.

A 2 olvasóállvány valaha a casertai királyi palotában volt, jelenleg a III. Viktor Emánuel Nemzeti Könyvtár gyűjteményéhez tartoznak. A felújított példányt a nápolyi királyi palota történelmi lakosztályának 14-es termében állították ki a nagyközönség számára. A másik a királyné magánkönyvtárában található Mária Karolina más bútoraival és az általa forgatott könyvekkel együtt. A pénteken bemutatott forgóállvány polcaira korabeli kötetek külön erre a célra készült élethű mását helyezték ki a nagyobb szemléletesség érdekében.

Az osztrák főhercegnő I. Ferdinánd királlyal kötött házassága révén volt Nápoly és Szicília királynéja 1768 és 1814 között, haláláig. Mária Karolina már akkor 5 nyelven írt és olvasott, amikor az itáliai városba érkezett.

Borítókép: Wikipédia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!