örömkönnyek, utcabál

2019.05.28. 12:30

Történelme során először jutott fel az Union Berlin a Bundesligába

Történelmi tettet hajtott végre az Union Berlin labdarúgócsapata azzal, hogy hétfőn a VfB Stuttgart búcsúztatásával feljutott a Bundesligába.

An Union Berlin's fan celebrates on the pitch after Union won in the German Bundesliga Relegation second-leg football match FC Union Berlin v VfB Stuttgart in Berlin, on May 27, 2019. (Photo by John MACDOUGALL / AFP) / DFL REGULATIONS PROHIBIT ANY USE OF PHOTOGRAPHS AS IMAGE SEQUENCES AND/OR QUASI-VIDEO

Forrás: AFP

Fotó: John Macdougall

A kelet-berlini együttes augusztustól története során először szerepelhet majd a német élvonalban, melyben így két fővárosi együttes lesz: az Union mellett a Hertha tagja a mezőnynek.

A mérkőzés lefújását követően a csapat szurkolói elözönlötték a pályát, ahol örömtüzek gyúltak, a fanatikusok a játékosokat, valamint egymást ölelgették.

„Negyven éve vagyok a csapat mellett, nagyon régóta vártam erre a napra”

- nyilatkozta a mérkőzést követően Dirk Zingler, a berliniek elnöke, aki elsírta magát a feljutás kivívása után.

Az Union eddigi legnagyobb sikere az 1968-as Keletnémet Kupa megnyerése volt,

a Cottbus 2009-es búcsúja óta a berlini az első együttes, amely az egykori keleti blokkból lesz tagja a Bundesliga mezőnyének.

A berliniek védője, Florian Hübner a szurkolók kéztengerében a csapat rocksztárjaként
Fotó: AFP

Az 1906-ban alapított klub az egyesítés után anyagi nehézségek miatt a negyedosztályt is megjárta, ám a második legnépszerűbb berlini csapatként az utóbbi nyolc évben rendre a második vonal legjobb tíz helyezettje között zárt.

Az oda-viszavágós osztályozó múlt csütörtöki első mérkőzésén a Bundesligában 16. helyen zárt Stuttgart otthonában 2-2-es döntetlen született, a hétfői második összecsapás 0-0-val zárult, így a berliniek idegenben lőtt góljaiknak köszönhetően jutottak fel az élvonalba.

Az Union Berlin lesz a német első osztály 56. együttese, a Fortuna Düsseldorf 2012-es sikere óta az első csapat, amely alacsonyabb ligásként meg tudta nyerni az osztályozót.

A 18 csapatos német bajnokság új idénye augusztus 16-án kezdődik.

Forrás: MTI

Borítókép: mindegyik Union Berlin-szurkoló pontosan ezt érezte a lefújást követően

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában